Kujundžić: Rak se može pobijediti, i ja sam ga prebolio

Kujundžić: Rak se može pobijediti, i ja sam ga prebolio

Foto: Robert Anić/Pixsell

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić otkrio je u Dubrovniku na konferenciji "Fight&Win - Kako se oduprijeti raku", da je i sam obolio od raka.

"Ne smijete klonuti duhom"

"Dakle, ja sam liječnik i vjerojatno sam jedan od onih koji je puno puta postavio dijagnozu raka; jednjaka želudca, gušterače, debelog crijeva, ali sam i političar koji sada glumi hrvatskog ministra. Kada govorim kao liječnik, dvije poruke koje šaljem pacijentima su sljedeće. Kad pacijentu kažem kako ima rak, uvijek kažem – nemojte kloniti duhom.

Ako vaš duh ne klone, vi ćete pobijediti bolest.

Ako vaš duh klone, ma kako po našim kliničkim parametrima bila dobra dijagnoza, nećete pobijediti bolest. I uistinu, nakon nekoliko godina, ponekad vidite kako oni kojima ste davali relativno lošu prognozu, dolaze na kontrolu zdravi i nasmijani. I obratno. To je jedina poruka – ne klonite duhom, rak se može pobijediti.

Druga poruka je također vrlo važna. Dakle, svi mi često mislimo kako se to događa nekome drugome, a svi smo mi taj drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ja osobno sam prebolio rak jer moj posao je svaki dan biti uz rendgensku cijev kako bih liječio pacijente zračeći se. Tako sam i sam dobio rak koji je operiran", izjavio je.

Uz Kujundžića na konferenciji su sudjelovali Dubravka Šuica, koja je i organizatorica, zatim bivši slovenski premijer Alojz Peterle, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga, dopredsjednik Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik Marko Margaritoni, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

"Nisam htio ići na sistematski, tek iz trećeg puta su me nagovorili da idem"

Kako prenosi Dubrovački dnevnik, i bivši slovenski premijer Peterle pobijedio je rak.

"Išao sam na sistematski pregled 2002. godine. Dva puta sam to odbio, iz trećeg puta su me uvjerili da odem na pregled. Liječnik koji je radio ultrazvuk postao je zabrinut, dugo je nešto gledao i predložio je biopsiju. Napravili smo biopsiju i za novu godinu sam dobio izvještaj kako imam rak. Kad se suočite s takvom dijagnozom, pomislite na smrt. Relativno sam brzo prešao u optimističnu fazu. Imao sam sreću jer je moj onkolog bio jako profesionalan čovjek.

Predložio mi je brzu operaciju prostate, jer sam tu imao rak, ali kako ću ja u konačnici donijeti odluku o tome. Nikada nisam tako ozbiljno studirao stvari kao nakon navedene dijagnoze, puno sam naučio o karcinomu. Nije važno što sam tada bio premijer, važno je kako sam star 15 godina, jer otada brojim svoj život, svoje godine. Sretan sam što sam pobijedio bolest i nisam ovdje samo kao predsjednik nekog odbora u EU parlamentu nego kao primjer pobjede. Otada živim s većom snagom i puno više veselja.

Mislim kako mi je ovaj rak bio dar u životu. To je jedna snažna poruka i ako je razumiješ, možeš se spasiti. Rak nije kraj", rekao je Peterle.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara