Kujundžić otkrio neke nove detalje o zakonu o pobačaju

Kujundžić otkrio neke nove detalje o zakonu o pobačaju

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić, koji se trenutno suočava s kritikama reformi vlastitog resora, nizom inspekcija, listama čekanja, manjkom novca i korupcijom u sustavu, za Dnevnik Nove TV komentirao je sve veći broj problema u zdravstvu te ponudio objašnjenja.

O sudskim tužbama liječnika

Kaže da je plaćanje prekovremenih liječnicima velik problem.

"To je veliki problem koji je takav već pet godina. U međuvremenu nije sklapan novi kolektivni ugovor. Ovdje imamo situaciju gdje ljudi rade jedan posao do 16 sati po jednoj cijeni, a nakon 16 po nešto manjoj cijeni. To je ono što liječnici s pravom kažu da treba drugačije platiti i to će u novom kolektivnom ugovoru sigurno biti riješeno. S druge strane, po obveznome planu, tako je potpisan kolektivni ugovor, i to će biti predmet suda", kaže Kujundžić.

"Rješenje je sudski epilog, a što će biti ubuduće, sigurno će biti riješeno da ovako neće ostati", dodaje.

"Gledajte, koja će vlada platiti ili neće platiti – reći će sud", dodao je. Podsjetimo, u medijima su se spominjale milijarde kuna koje će država, ako izgubi sporove protiv liječnika, morati platiti zbog krivog obračuna prekovremenih sati.

O inzulinu

Odgovorio je i na pitanje hoće li se inzulin nadoplaćivati.

"Inzulin ima status kao i svi lijekovi. Prema pravilniku iz 2013. godine sve cijene lijekova se refenciraju. Na listu A idu lijekovi koji su najniža cijena koji su iz iste skupine. Bit će kao i do sada glede plaćanja. Na osnovnu listu idu lijekovi iz iste skupine gdje proizvođači, odnosno prodavači lijekova, daju najnižu cijenu i to HZZO plaća kompletno", rekao je.

"Što se tiče inzulina, kao i bilo kojeg drugog lijeka, neće biti više izdvajanja. Mi očekujemo da ćemo na ovaj način uštedjeti u svakoj skupini lijekova da bismo imali za nove. Sada govorimo o dijabetičarima, ali borimo se i za hipertoničare ili bilo koju drugu kardiološku bolest", dodaje.

No, nije želio garantirati da se inzulin neće plaćati više.

"Ne možete garantirati. To je tržišna utakmica koja je uvriježena u svijetu. Onaj koji daje najnižu cijenu, puno puta se drugi proizvođači prilagode njemu. To je tržišno natjecanje", rekao je.

O korupciji

Spomenuo je i problem korupcije.

"Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu", rekao je ministar.

O zakonu o pobačaju

Dotaknuo se i novog zakona o pobačaju.

"Zakon o pobačaju je nešto što je uistinu vrlo važno i vrlo osjetljivo i u tom smislu smo svjesni da ishitreni bilo kakav oblik neće dati rješenje. Recimo, i danas je zasjedala radna skupina i zamolili smo ih da naprave detaljne analize o zakonima i iskustvima i u Europi i svijetu", rekao je Kujundžić.

Priznaje da će od Ustavnog suda vjerojatno zatražiti produljenje roka za novi zakon.

"Mi ćemo vjerojatno tražiti produljenje roka. Ono na čemu ćemo nastojati je postići maksimalni konsenzus jer tu doista nije lako donijeti zakon. Ono što znamo je da zabrana nije rješenje. Da je zabrana rješenje, onda bi bilo lakše", kaže.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara