Kujundžić prijeti tužbama

Kujundžić prijeti tužbama
Foto: Hina, Državna riznica

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić danas je opovrgnuo navode Telegrama da je Ministarstvo zdravstva isplatilo 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o., za koju se navodi da je u vlasništvu nekadašnjeg poslovnog partnera obitelji Kujundžić, te tvrdi da Ministarstvo nema evidentiranih isplata prema toj tvrtki.

> Ministarstvo zdravstva isplatilo milijune kuna susjedu i partneru Kujundžićevih

Kujundžić u priopćenju navodi i kako će u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu radi zaštite svog ugleda i ugleda Ministarstva zdravstva.

"Uvidom u knjigovodstvenu evidenciju Ministarstva zdravstva od 2015. do danas nema evidentiranih isplata prema navedenoj tvrtki. Ovom prigodom također želim najaviti kako ću u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu u cilju zaštite kako mog osobnog ugleda, tako i Ministarstva zdravstva", stoji u priopćenju ministra Kujundžića.

Dokumenti tvrde drugačije

Telegram je danas objavio članak u kojem navodi da je u posljednje dvije godine iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić. Do milijunskih isplata tvrtki Smart Medical d.o.o. Nevena Mrkše, tvrdi Telegram, došlo je za mandata ministra Kujundžića, u 2018. i 2019. godini. Podaci su to koji su vidljivi na stranici Državne riznice, na kojoj se mogu pretraživati podaci o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima.

Firma osnovana nakon što je Kujundžić postao ministar, ranije njezin vlasnik iznajmljivao brodove

Tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost. Prije toga, do 2016., Neven Mrkša imao je firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić vežu ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje.

Prema dostupnim informacijama, tvrtka Smart Medical bavi se trgovinom farmaceutskih proizvoda i zastupnik je njemačkog proizvođača uređaja za endoskopiju. Tek osnovana firma odmah je započela unosnu suradnju s državom, piše Telegram.

Unosni poslovi

U 2018. godini iz proračuna je preko Ministarstva zdravstva dobila 1,125.653 kune, što je činilo više od 50 posto ukupnih prihoda tvrtke. U 2019. dobila je znatno više, 3.,556.047 kuna, a ukupni prihodi tvrtke u toj godini još nisu objavljeni.

Prema službenim podacima, Smart Medical je preko Ministarstva nabavljao proizvode bolnicama u vlasništvu države: KB Dubrava, KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, KBC Rijeka i KBC Sestre milosrdnice.

Dok je prije desetak godina bio ravnatelj KB-a Dubrava, Milan Kujundžić našao se pod optužbama za namještanje poslova tadašnjoj tvrtki Nevena Mrkše. U to vrijeme njihove su supruge zajedno gradile urbane vile, a tvrtka u kojoj je radio Neven Mrkša dobivala je milijunske poslove od KB-a Dubrava. No te optužbe nikad nisu dokazane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara