Kujundžić mora otići s mjesta ministra

Kujundžić mora otići s mjesta ministra
Foto: Robert Anić/Pixsell; Obrada: Index
 
"JEDAN svećenik u bolnici nekad vrijedi više od 20 doktora", poznata je izjava aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića iz ožujka ove godine. Iako se to činilo gotovo pa nemogućim, Kujundžić je nedavno uspio nadmašiti i tu glupost izjavom "kako nitko nije dovoljno bogat da liječi sve", govoreći o bolesnoj djeci.
 
 
No, unatoč tim, u najmanju ruku kontradiktornim izjavama, Kujundžića ćemo pamtiti po mnogim gorim stvarima. Pamtit ćemo ga, naime, po - katastrofalnim rezultatima. 
 
Katastrofalni rezultati 
 
Činjenica je da su dugovi u zdravstvu eksplodirali, a liste čekanja u bolnicama nisu smanjene već su se i povećale. S druge strane, Kujundžić je najavio i nešto što se njegovi prethodnici nisu usudili, a to je povećati cijenu dopunskog osiguranja te otvoriti put prema maksimalnoj privatizaciji primarne zdravstvene zaštite. No, ni tu nije kraj s obzirom na to da Kujundžić u javnom prostoru, kao ministar zdravstva, otvoreno napada svoje kritičare iz zdravstvene struke tvrdeći da nisu zaradili svoju plaću!? 
 
U vladi Andreja Plenkovića navikli smo i na gore ministre, poput potpredsjednice vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića koji su odavno trebali otići, no Kujundžić se ovih dana prometnuo kao glavna "štetočina". No, krenimo redom. 
 
U pola godine povećao dug u zdravstvu za više od 1,2 milijarde kuna 
 
Dugovi u zdravstvu "vječan" su problem Hrvatske, a dug je u Kujundžićevu mandatu jednostavno - eksplodirao.
 
Krajem 2011. godine dug je bio oko 7,4 milijarde kuna, a u vrijeme Milanovićeve vlade i sanacija bolnica je smanjen. Dolaskom ministra Daria Nakića na čelo ministarstva zdravstva opet je rastao te je iznosio oko 5 milijardi kuna. U ožujku ove godine ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je dug u zdravstvu premašio 7 milijardi kuna da bi pola godine kasnije ministar Kujundžić objavio da dug u zdravstvu premašuje 8,2 milijarde kuna!? 
 
"Ako manje ljudi puši, pije i kocka, bit će manje karcinoma pluća, moždanih udara, infarkta, ciroze i neuropatije. Zahvaljujući prevenciji ćemo za 10-15 godina trebati osjetno manje trošiti na liječenje, a s druge strane ćemo dobiti financijsku potporu koja će sadašnjih 750 eura po stanovniku za zdravstvo podići na veći broj", rekao je krajem listopada ove godine ministar Kujundžić predloživši tako svoje "rješenje" dugova u zdravstvu.
 
No, Kujundžić i dalje nema rješenje za problem koji postaje realna opasnost za državni proračun. 
 
Povećao listu čekanja za 30 posto 
 
Činjenica je i da se u mandatu ministra Kujundžića povećala lista čekanja. Prema javno objavljenim podacima HZZO-a od 15. listopada ove godine na prvi pregled čeka čak 174.461 pacijent i to u prosjeku gotovo četiri mjeseca, dok 354.127 osoba čeka kontrolni pregled u prosjeku više od 130 dana. 
 
Nevjerojatan je podatak kako se u prosjeku čeka čak 241 dan na terapijske učinke. U prosjeku od 185 dana čeka se na dijagnostičke postupke. 
 
Za usporedbu, krajem 2015. godine na prvi je pregled čekalo 128 tisuća ljudi, što je za trećinu manje nego danas, dok je na kontrolni pregled čekalo 233 tisuće ljudi, što je opet za gotovo trećinu manje nego danas.  
 
"Problem čekanja za preglede u bolnicama uskoro će biti riješen, postigli smo odlične rezultate", rekao je ministar Kujundžić prije samo dvadeset dana, dodajući da će glavni problem lista čekanja biti riješen u idućih mjesec dana. Naime, ministrova ideja je uvođenje prioritetnih lista čekanja. 
 
Prema predloženim smjernicama gotovo svaki pacijent može postati prioritetan jer smjernice nalažu kako većina općih simptoma iz svih medicinskih specijalnosti može pacijenta svrstati u kategoriju prioritetnog pacijenta", smatraju iz HUBOL-a i KoHOM-a.
 
Kada liječnik kaže da nema lijek za bolesnu djecu 
 
"Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve", skandalozna je izjava ministra Kujundžića. Naime, Kujundžić se osvrnuo na slučaj djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije i koja čekaju odobrenje lijeka. U Hrvatskoj je taj lijek odobren samo za dvoje djece, a čeka ga još 39-ero. Lijek se zove spinraza i otkriven je lani, a prema informacijama iz Slovenije, lijek se pokazao učinkovitim u zaustavljanju propadanja mišića do kojeg dolazi uslijed ove teške bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Međutim, spinraza je izuzetno skupa, a jedna doza košta 125.000 dolara te je djetetu potrebna kroz cijeli život.  
 
"Hrvatima treba dati malo istine, ne demagoško populistički, kako rade pojedini zastupnici u saboru", rekao je Kujundžić, zaboravivši pri tome koliko ova država troši na potpuno nepotrebne stvari kako bi održala veliki i skupi birokratski aparat.
 
Štoviše, u isto vrijeme kupujemo borbene avione, a za bolesnu djecu nemamo. Kujundžić je, podsjetimo, liječnik i dugogodišnji ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava! 
 
"Proslavio" nas u inozemstvu
 
"Grad Zagreb, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zdravstva napravili su maksimalno korektnu aplikaciju za EMA-u, a kad je bilo ocjena valjanosti kandidature, bodovanja su dali djelatnicima EMA-e. Kad su počeli politički pritisci, vidjeli smo da je Hrvatska u neravnopravnom položaju i da ocjene koje se uzimaju u obzir nisu principijelne", rekao je Kujundžić o najnovijoj blamaži i pri tome preskočio mnoge činjenice. 
 
Kada je Europska komisija objavila dokument u kojem procjenjuje podatke koje su kandidati za novo sjedište Agencije za lijekove poslali u Bruxelles, pokazalo se da Hrvatska zapravo ne zna ispuniti potrebne formulare kako treba.
 
U prijavi nije bilo npr. informacija o tome kada će zgrada u kojoj bi EMA trebala biti smještena biti dostupna, s kojim je gradovima zračnim linijama povezan Zagreb, a ni podataka o dječjim vrtićima, što su sve obvezni kriteriji. Prijavljivanje Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove prepušteno je u najvećem dijelu ministru zdravstva Kujundžiću, čije baratanje engleskim jezikom je, blago rečeno, upitno. 
 
Prezentacija koju su u Bruxellesu održali Kujundžić i Bandić pretvorila se u nevjerojatnu blamažu, o kojoj su pisali europski mediji, navodeći je kao primjer kako se ne treba ponašati. 
 
Mobiteli su mu luksuz
 
Ministar zdravstva Milan Kujundžić prije dva mjeseca zalagao se za veći porez kad su u pitanju cigarete, alkohol, kocka ali i - mobiteli. Kako su se mobiteli našla na listi luksuznih proizvoda, do danas nije jasno. 
 
"Samo otvaramo dijalog i nudimo moguća rješenja koja bi najmanje pogodila standard hrvatskih građana", odgovorili su nam na upit iz Ministarstva zdravstva kada smo pokušali dokučiti Kujundžićevu misao o "luksuznim" mobitelima.
 
Privatizacija i povećanje cijene
 
Ministar Kujundžić više je puta najavljivao povećanje cijene dopunskog osiguranja, ali i svojevrsnu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite. Sve je to u cilju njegove ideje kako je sustav zdravstva u Hrvatskoj dobar, no samo mu nedostaje novac. Taj dodatni novac, naravno, doći će poskupljivanjem usluga.  Kujundžić je tako najavio ukidanje koncesija u primarnoj zaštiti i uvođenje ordinacija koje će biti ponuđene liječnicima na prodaju.
 
Time bi u Hrvatskoj zdravstvena zaštita izgubila status djelatnosti koja se obavlja kao javna služba. Prema ideji ministra zdravstva doktori će moći raditi koliko žele, zaraditi koliko žele, naslijediti ordinacije i prodavati ih onom tko ponudi najviše. 
 
"Glede tzv. privatizacije, ovdje se ništa ne događa. Sve se već dogodilo prije 20 godina. Ovo je samo uređenje sustava primarne zdravstvene zaštite. Ovdje nema nijednog novog elementa u tom smislu", komentirao je Kujundžić no nije bio uvjerljiv. 
 
S druge strane, najavio je i povećanje cijene dopunskog osiguranja što bi trebao biti još jedan udar na standard građana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Milana Kujundžića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Milan Kujundžić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara