Kujundžić: Zdravstvenim radnicima treba omogućiti pravo na priziv savjesti

Kujundžić: Zdravstvenim radnicima treba omogućiti pravo na priziv savjesti
Foto: FAH

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić izjavio je danas da treba biti legalist kad je riječ o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika - s jedne strane treba djelatnicima omogućiti priziv savjesti, a s druge strane svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka.

Komentirajući informaciju da je u dubrovačkoj bolnici zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen na živo, Kujundžić je uoči užeg kabineta Vlade rekao kako Ministarstvo uvijek reagira u takvim slučajevima.

"Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju", rekao je Kujundžić.

Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.

Upitan kada će biti gotov novi zakon o pobačaju, Kujundžić je odgovorio kako će on biti napravljen, ali za njegovo donošenje nisu definirani rokovi. Trenutno se rade "široke analize svjetskih iskustava, što je tko poduzimao".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara