Kukci u evoluciji nekoliko puta dobivali i gubili krila

OTKRIĆEM koje dokazuje da se čak i teorija evolucije mijenja, znanstvenici su pokazali da su neki kukci izgubili pa opet stekli sposobnost letenja.

Istraživači su prije mislili da organizam ne može ponovno razviti tako složenu karakteristiku kao što su krila, ali paličnjaci, mali kukci nalik grančici, pokazali su im da griješe.

Nakon proučavanja DNK 35 vrsta paličnjaka, evolucijski biolog Michael Whiting i njegovi kolege sa sveučilišta Brigham Young u Utahu, otkrili su da su kod nekih primitivnih insekata krila bila nestala i ponovno se razvila barem četiri puta tijekom desetaka milijuna godina.

´Zadnja se dva stoljeća tradicionalno razmišljalo da su se krila razvila samo jednom u evoluciji, ali naša studija pokazuje da su se u paličnjaka krila ponovno razvijala nekoliko puta´, rekao je Whiting.

Istraživanje o kojem piše znanstveni časopis Nature izazov je temeljnim postavkama evolucije - da su krila u kukaca nastala samo jednom i da se izgubljena karakteristika više ne može steći.

Ovo otkriće otvara i novi smjer istraživanja jer pokazuje da neka složena karakteristika može, kad se razvije, opstati dugo evolucijsko razdoblje čak ako i nije izvana vidljiva.

Tijekom pedeset milijuna godina, čak i kad paličnjaci nisu imali krila, čini se da su ostali geni koji ih stvaraju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Iznimno je važno što su oni zadržali sposobnost da stvore krila kad su im zatrebala´, objašnjava Whiting. On kaže da bi se njegovo otkriće moglo usporediti s otkrićem znanstvenika specijaliziranog za sisavce koji bi otkrio kita s nogama.

´Doista je to iznimna i revolucionarna ideja´, dodaje.

Whiting i njegovi suradnici otkrili su to dok su pripremali obiteljsko stablo paličnjaka. Misle da su i oni, poput drugih kukaca, izgubili krila i sposobnost letenja kako bi se bolje prilagodili okolišu.

Nedostatak krila vjerojatno je povećao njihovu sposobnost da se stope s okolišem i tako se zaštite od grabljivaca.

´Najmanje pedeset milijuna godina poslije, iz nekoga razloga, za njih je bila prednost da ponovno dobiju krila´, dodao je.

Znanstvenici su nekad vjerovali da osobina, kad se jednom izgubi, nestaje zauvijek jer su se izmijenili i geni potrebni za nju. Whiting misli da su genetske upute o stvaranju krila i nogu vjerojatno srodne i možda se tijekom milijuna godina mogu uključivati i isključivati. On sluti da se re-evolucija mogla događati i u drugih vrsta, npr. u žohara i raznih kukaca, a možda i u drugih životinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara