Kulen za 36 kn/kg, cigarete duplo jeftinije: Evo što Hrvati najviše švercaju iz Srbije

Kulen za 36 kn/kg, cigarete duplo jeftinije: Evo što Hrvati najviše švercaju iz Srbije

Foto: Shutterstock

U POKUŠAJU preživljavanja hrvatski građani svakodnevno prelaze u Srbiju i kupuju proizvode i do četiri puta jeftinije nego kod kuće.

U dvije godine, 2013. i 2014., na graničnim prijelazima u Osječko-baranjskoj županiji podnesene su 92 kaznene prijave zbog nedopuštene trgovine. Također, podnesena je jedna prekršajna prijava i 18 obavijesti zbog prekršaja iz Zakona o povredi carinskih zakona EU.

Kulen, kobasice, cigarete, parfemi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke cijene hrane i duhanskih proizvoda u Hrvatskoj glavni su motiv odlaska hrvatskih građana u šoping u Srbiju. Naime, ondje se kulen može kupiti već za 36 kuna po kilogramu, a u Hrvatskoj stoji oko 150 kuna po kilogramu. Oko 35 kuna cijena je i kobasica u Srbiji, a domaća suha slanina može se kupiti već za 39 kuna po kilogramu. Dodatak jelima za pripremu sarme, čobanca, fiša i sličnog u Hrvatskoj stoji najmanje šest kuna, a u Srbiji - dvije kune. Za kilogram Vegete u susjednoj je državi potrebno izdvojiti 22 kune, a cijene gotovih juha najviše su pet kuna, piše Glas Slavonije.

Kilogram mljevene crvene paprike u Srbiji može se kupiti za 40 kuna, a u Hrvatskoj za čak trostruko više - 120 kuna.

Za šteku cigareta u susjednoj državi treba izdvojiti oko 100 kuna, a u Hrvatskoj i više nego dvostruko. Iz Srbije se švercaju i lijekovi za potenciju. U Srbiji žene kupuju i jeftinije parfeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara