Kuna dosta slabi u odnosu na euro, HNB pokušava obraniti tečaj

Kuna dosta slabi u odnosu na euro, HNB pokušava obraniti tečaj
Foto:Robert Anic/PIXSELL,123rf

POSLJEDNJIH tjedana došlo je do znatnog slabljenja kune u odnosu na euro. Srednji tečaj HNB-a za današnji dan iznosi 7,55 kuna za euro, dok se prodajni tečaj kod komercijalnih banaka kreće oko 7,65 kuna za euro. HNB je zbog toga već drugi put ovog tjedna intervenirao na deviznom tržištu.

Izvor: XE.com

“Nakon što je tečaj EUR/HRK dosegao razinu od 7,6 kuna za euro, HNB je bankama prodala dodatnih 348 milijuna eura, po prosječnoj cijeni od 7,554019 kuna za euro (ukupno 735 milijuna eura ovog tjedna). S obzirom na visoku količinu deviznih rezervi akumuliranih u prethodnim godinama, za očekivati je da će HNB nastaviti s ublažavanjem budućih potencijalnih deprecijacijskih pritisaka na kunu. Trgovanje je privedeno kraju dana na razinama od oko 7,605 kuna za euro. Tečaj EUR/USD tijekom jučerašnjeg dana zabilježio je pad ispod 1,11 dolara za euro, međutim uslijedio je brzi oporavak te se krajem dana vratio na razine od oko 1,12 dolara za euro”, navode analitičari RBA.

Prema podacima s Bloomberga, tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,1203, EUR/GBP 0,8915, EUR/CHF 1,0562, EUR/JPY 118,10.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara