Kurdi krumpirima gađali Amerikance na odlasku: "Nećemo ovo nikad zaboraviti"

Kurdi krumpirima gađali Amerikance na odlasku: "Nećemo ovo nikad zaboraviti"
Screenshot: Twitter/ANHA

SIRIJSKI Kurdi izrazili su svoje nezadovoljstvo povlačenjem američke vojske sa sjeveroistoka Sirije gađajući ih krumpirima, javljaju reporteri koji izvještavaju iz Sirije i s Bliskog istoka.

Prema drugim izvještajima, bijesni Kurdi bacali su i trulo povrće i voće, pa i kamenje. 

"Amerikanci bježe poput štakora"

Videosnimka objavljena u kurdskim medijima pokazuje kako Kurdi bacaju krumpire na američki konvoj koji prolazi područjem u gradu Kamišli.

"Amerikanci bježe poput štakora", uzvikivala je gomila na tenkove u prolazu.

"Sramite se", poručili su im.

"Ovo je najveća izdaja u povijesti. NIkad to nećemo zaboraviti", čuje se kako jedan od prosvjednika, govoreći engleski, poručuje američkim vojnicima na odlasku.

Prošla su gotovo dva tjedna otkad je Turska započela veliku ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, dodavši kako su joj meta militanti Islamske države i kurdske snage YPG-a.

Predsjednik Donald Trump ranije je naredio američko povlačenje s tog područja, čime je praktički Turskoj dao zeleno svjetlo za ulazak u Siriju.

Kurdski izvori prenose kako je napadnuti konvoj prešao granični prijelaz Sahela i ušao u sjevernu iračku provinciju Dohuk. Kurdi dodaju kako je jučer viđeno više od stotinu američkih vozila koja su krenula prema Dohuku.

SAD najavio povlačenje 1000 vojnika sa sjevera Sirije

Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je objavio da će se sa sjevera Sirije povući gotovo tisuću američkih vojnika.

U međuvremenu je tursku ofenzivu kritizirala i Rusija, dan prije no što će se u Sočiju sastati ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

Njihov susret događa se u vrijeme petodnevnog primirja koje je s Erdoganom dogovorio američki potpredsjednik Mike Pence kako bi se omogućilo povlačenje kurdskim snagama.

Rusija, najveći vojni saveznik Sirije, tradicionalno se protivi operacijama na njezinom suverenom teritoriju. No iako u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane, Moskva i Ankara prošle su godine stvorile čvrsto savezništvo.

Zajedno su podržale sigurne zone za civile, a Turska je kupila moćni ruski proturaketni sustav S-400.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara