Kurz je uvjeren da će uskoro dogovoriti koaliciju sa Zelenima

Kurz je uvjeren da će uskoro dogovoriti koaliciju sa Zelenima
Foto: Hina

ČELNIK austrijske Narodne stranke Sebastian Kurz kazao je da je uvjeren u postizanje koalicijskog sporazuma s lijevo orijentiranim Zelenima u siječnju, više od tri mjeseca nakon izbora na kojima je njegova stranka osvojila prvo mjesto premda nije dobila većinu.

Narodna stranka (OVP) osvojila je 37,5 posto glasova na izborima 29. rujna, što znači da joj je potreban koalicijski partner kako bi imala većinu u donjem domu parlamenta.

Razgovori s predstavnicima Zelenih zasad traju dulje nego što su trajali pregovori pri osnivanju zadnje Kurzove koalicije s krajnje desno orijentiranom Slobodarskom strankom godine 2017.

Obje su strane kazale da među njima i dalje postoje velike razlike, no Zeleni tvrde da se njima ne žuri.

"Želim to učiniti do početka siječnja", rekao je Kurz za nedjeljno izdanje Kronen Zeitunga.

Drugi list, koji je dio iste medijske grupe, piše da je Kurz najavio osnivanje vlade u siječnju. List prenosi da će konačni dogovor o koaliciji biti predstavljen javnosti najkasnije između 7. i 11. siječnja, dok Kronen Zeitung piše da će, ako sve bude išlo po planu, nova vlada prisegnuti do sredine siječnja. Oba lista kao izvor navode Kurza.

Jedan od prioriteta Zelenih je prilagodba poreza kako bi se poreznom politikom što bolje reflektirao štetan utjecaj određenih roba na okoliš.

Kurier piše da se stranke slažu u tomu da javni prijevoz bude jeftiniji, a da se veći dio novca utroši na obnovu i proširenje željezničke mreže, u zemlji u kojoj je javni prijevoz već relativno učinkovit i jeftin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara