Kuščević 11 godina kuću na Braču nije upisao u katastar

Kuščević 11 godina kuću na Braču nije upisao u katastar
Foto: Index

MINISTAR uprave Lovro Kuščević izgradio je kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar.

Čovjek je, inače, ministar uprave.

Ministra Kuščevića, kao i sve ostale građane, na upis nekretnine u katastar obvezuje Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Telegram je od Državne geodetske uprave dobio potvrdu da je riječ o prekršaju te da će protiv Kuščevića pokrenuti postupak. 

Prema zemljišnim knjigama, kuća ne postoji

Na kraju Nerežišća, prema istoku, nalazi se Kuščevićevo zemljište s upečatljivom kućom sa zelenim škurama, za koju Kuščević u imovinskoj kartici navodi da ima 350 četvornih metara s okućnicom. No prema zemljišnim knjigama, ondje je samo zemljište, a kuća ne postoji. Naime, uvidom u online katastar vidljivo je da se zemljišna čestica 3898 k.o. Nerežišća, u vlasništvu ministra uprave, i dalje vodi kao pašnjak od 952 m2.

Kuščević kuću jest naveo u imovinskoj kartici, no za njega je problematično to što zakon jasno propisuje da je vlasnik nekretnine, u ovom slučaju građanin Kuščević, dužan prijaviti svaku promjenu koja utječe na katastarske knjige, i to u roku od 90 dana otkako se dogodila. Kazna za ovakav prekršaj nije velika i za fizičke osobe iznosi od 3000 do 6000 kuna.

Voditeljica pododsjeka Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije u Supetru, Snežana Bralić odgovorila je Telegramu da je ministru za kuću na Braču izdana građevinska dozvola u prosincu 2004., a uvjerenje za uporabu u studenome 2008., čime su stečeni uvjeti za evidentiranje zgrade u katastar. Katastar ponekad zna biti spor, ali ako je gospodin Kuščević uvjerenje za uporabu objekta dobio još 2008. i pritom u zakonskom roku prijavio promjenu nadležnom katastarskom uredu, to bi značilo da njegovu kuću netko nije upisao 11 godina od predaje zahtjeva. Za svaki slučaj nazvali smo i Ispostavu za katastar nekretnina Supetar, gdje su nam potvrdili da im geodet za tu česticu nije predao nikakav elaborat niti je ikad pokrenuta prijava za promjenu u katastru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara