Kuščević otkrio promjene u novom zakonu o referendumu

Kuščević otkrio promjene u novom zakonu o referendumu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SABOR je danas objavio izvješće vlade prema kojem referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa za referendume.

"Nije vam pametno varati narod", poručuju inicijative vladajućima.

Ministar uprave Lovro Kuščević u razgovoru za N1 rekao je kako je to bilo očekivano.

"Svatko tko je zdrave pameti pročitao izvješće vlade vidi da je cijeli postupak vođen transparentno, u skladu sa zakonom i Ustavom. Vjerujem da je HDZ još jednom pokazao da radi dobro, transparentno i u interesu građana", rekao je Kuščević.

Iz inicijativa kažu da se varalo od samog početka. Kuščević te optužbe odbacuje.

"Bili su rokovi i za inicijative i za građane da dođu provjeriti potpise, svatko tko je imao interes mogao je doći provjeriti svoj potpis", tvrdi Kuščević.

Inicijative su najavile da će izaći pred Europski sud

Državna tajnica Josipa Rimac jučer je rekla da se uvid u potpise može dobiti samo uz suglasnost osobe čiji je potpis nevažeći. A među njima ima i mrtvih osoba.

"Svi mogu dobiti uvid u svoj potpis ili ako ih je druga osoba opunomoćila. Nisu zastupnici iznad zakona. Zamislite da se Bulju ili Grmoji omogući da dobiju uvid u sve potpise, da mogu gledati određeni OIB pa šetati po Sinju ili Metkoviću i govoriti 'ti nisi potpisao, sram te bilo'. Moramo štiti interes naših sugrađana", objašnjava Kuščević.

Inicijative su najavile da će na Europski sud. Kušćević kaže da će mu "biti drago".

"Dobro je da će ići da svaka viša instanca kojoj se oni obrate potvrdi da je sve bilo u redu", smatra Kuščević i dodaje da se ne boji njihovog najavljenog političkog angažmana.

"Cijela priča oko referenduma jest bila politička borba. Mislite da je bilo kojoj inicijativi stalo do onoga što unutra piše? To je bila borba za političku vidljivost gospođe Markić i njene ekipe. Samo se pokušao smanjiti prag ne bi li sebi osigurali ulazak u sabor", tvrdi Kuščević.

Stiže novi zakon za referendume

Zbog svega je u izradi novi zakon koji bi bolje trebao definirati referendume.

"Pristupili smo novom zakonu koji će regulirati pravne praznine, vjerujem da će olakšati provedbu referenduma. Produžit ćemo znatno rok za prikupljanje potpisa. Znamo da neke lokalne samouprave nisu dozvoljavale prikupljanje potpisa, sada ćemo zakonom propisati obvezu da moraju. Sagledali smo europsko zakonodavstvo i sve to ćemo ugraditi u nov zakon", rekao je Kuščević, te dodao:

"Rok ćemo produžiti najmanje za duplo. Bit će promjena i oko broja potpisa, mislimo da neke brojke nisu dobre i u nekim razinama ćemo smanjiti potreban broj potpisa da bi se referendum raspisao."

Potpise bi u budućnosti, prema sadašnjoj radnoj verziji zakon, trebao pregledavati DIP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara