Kuštrak: Hrvatska nije prezadužena, ukupni dug je manji od polovice BDP-a

Hrvatska nije prezadužena, jer ukupni inozemni i domaći dug iznosi 96 milijardi kuna, što je manje od polovice BDPa, rekao je danas u Saboru zamjenik ministra financija Damir Kuštrak podnoseći godišnje Izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2002.

Kuštrak je dodao da je vanjski dug države 57 milijardi kuna (devet milijardi dolara), što najšire obuhvaća središnju državu i osam fondova, uključujući i ceste.

Istaknuo je da 2002. obilježava nastavak brzog gospodarskog rasta. Rast BDP-a od 5,2 posto najveći je rast od 1997., a također je zabilježena i najniža inflacija od 1994. koja je u 2002. iznosila 2,2 posto, rekao je Kuštrak.

Naglasio je da je stand-by aranžman s MMF-om uspješno zaključen, da je osobna potrošnja porasla za 6,2 posto, dok investicije bilježe rast od 10,1 posto.

Pad državne potrošnje iznosi 1,8 posto, i sve su to parametri koji su doprinjeli rekordnom rastu BDP-a Hrvatske u usporedbi sa svim europskim tranzicijskim zemljama, ocijenio je Kuštrak.

Dodao je da industrijska proizvodnja bilježi rast od 5,5 posto, trgovina na malo 13,2 posto, dok, kako je rekao, turizam bilježi skroman rast od tri posto, čemu je jedan od uzroka nedostatak turističkih kapaciteta.

Uz inflaciju od 2,2 posto zabilježen je rast cijena goriva i energije, ali su troškovi života pali za 1,9 posto, a tečaj kune i eura je stabilan, rekao je zamjenik ministra financija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da prosječna nezaposlenost u zemlji pada ispod 390 tisuća, a da će po predviđanjima do kraja godine broj nezaposlenih biti ispod tristo tisuća.

Kuštrak je istaknuo da je prosječna neto plaća u prošloj godini iznosila 3.720 kuna, te da plaće bilježe nominalan rast od oko pet posto, dok im je realan rast oko tri posto.

Podsjetio je da su kamate na kunske kredite u 2002. iznosile 7,3 posto bez valutne klauzule.

Kuštrak je naglasio da su neki proračunski prihodi zabilježili dobar rast, poput doprinosa za zdravstveno osiguranje koji su porasli za deset posto, dok su prihodi od PDV nominalno porasli za 11 posto, a od poreza na dobit 33 posto.

Govoreći o likvidnosti, Kuštrak je naglasio da je prema registru FINA-e u 2002. u insolventnim poduzećima radilo 164 tisuće ljudi, dok je do danas taj broj smanjen, pa u poduzećima koje ne mogu isplaćivati plaće radi 34 tisuće ljudi.

(Hina) daju/ibob dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara