Kvadrilaterala: Italija, Mađarska i Slovenija za što bržu integracije EH u EU i Nato

PREDSJEDNICI vlada Italije Silvio Berlusconi, Mađarske Peter Medgyessy i Slovenije Anton Rop zajedno su u petak, na sastanku na vrhu država Kvadrilaterale, gdje je hrvatsko izaslanstvo vodio premijer Ivo Sanader, podržali što bržu integraciju Hrvatske u Europsku uniju i NATO.

Potpora Hrvatskoj da što prije uđe u te organizacije istaknuta je i u završnoj zajedničkoj deklaraciji, a premijer Sanader istaknuo je da bi hrvatski uspjeh u što bržem integriranju u EU mogao biti pozitivan poticaj za zemlje jugoistočne Europe, te bi omogućio stabilizaciju regije kako svojevrsna "priča o uspjehu".

Jedna od važnih tema današnjeg skupa bila je potpora hrvatskoj vladi da zemlju uvede u EU i NATO, rekao je slovenski premijer na početku zajedničke konferencije za novinare.

"Podržavamo i pozdravljamo sve napore koje je Hrvatska napravila i koje će još napraviti na tom putu i izražavamo joj podršku", rekao je Rop.

Istaknuo je da je Kvadrilaterala pod slovenskim predsjedavanjem u zadnjih godinu dana imala niz uspješnih projekata na području gospodarske suradnje, prometa i sigurnosti.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je da će na odvojenom susretu sa Sanaderom razgovarati o pitanjima talijanskih građana koji su nekada živjeli u Hrvatskoj i multilateralnoj zaštiti Jadrana no nije izrazio nikakvu dvojbu u pogledu talijanskog interesa da put Hrvatske u EU i NATO bude što brži.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo najgorljiviji zastupnici ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jednako kao što smo to bili i u slučaju Slovenije i Mađarske", rekao je Berlusconi.

Talijanski je premijer posebno istaknuo važnost kvadrilateralne inicijative i drugih regionalnih inicijativa u gospodarskoj suradnji, ističući da Italija i šire jadransko područje, koristeći se ljudskim resursima na tom prostoru, može potaknuti poduzetništvo.

Berlusconi je istaknuo i važnost prometnog povezivanja jadranskih država preko 10. i 8. koridora, ali i važnost osiguranja europskih sredstava za 5. paneuropski koridor za koji je već osnovano tajništvo u Trstu i koji bi uskoro trebao dobiti sposobnog europskog koordinatora.

I mađarski premijer Medgyessi izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka na Brdu kod Kranja da je na njemu "istaknuta podrška Hrvatskoj na putu u EU", odnosno da "Hrvatska što prije ispuni uvjete i da se otpočne s integracijskim procesom".

Hrvatski premijer Sanader istaknuo je važnost koju za Hrvatsku ima period predsjedavanja Irske u Europskoj uniji u prvoj polovici ove godine.

Hrvatska, ocijenio je Sanader, u tom razdoblju očekuje jasne poruke iz Bruxellesa, prema kojima bi u proljeće trebala dobiti pozitivno mišljenje, "avis", o početku pregovora, a u lipnju ove godine i status države-kandidatkinje koja s EU počinje pregovore o učlanjenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara