"L.A Times": Sirija isporučivala oružje Iraku prije rata

SIRIJSKA tvrtka, na čijem je čelu rođak predsjednika te države Bashara Assada, potpisala je ugovore vrijedne milijune dolara za kupovinu oružja i vojne opreme Iraku prije ožujka kada su SAD napale irački teritorij, piše u utorak "Los Angeles Times".

U prvom dijelu članka pisanom iz Damaska "The Times" navodi da je "1.000 komada strojnih pušaka i do 20 milijuna komada streljiva za napadačke puške", koje joj je isporučila tvrtka SES International Corp., pomoglo loše opremljenoj iračkoj vojsci da bude jača prije početka rata u ožujku". Nešto od tog isporučenog oružja možda sada pomaže u pobuni protiv koalicijskih vojnika u Iraku, piše "The Times".

Dosjei na koje se poziva "The Times", uzeo je novinar njemačkog lista "Stern", kratko nakon što su američke postrojbe ušle u Bagdad, iz napuštenog ureda tvrtke Al Bashair Trading Co.

Kako piše list, oni sadrže 800 potpisanih ugovora prevedenih s arapskog a za koje je tražena međunarodna potvrda tijekom tromjesečne istrage.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među otkrivenim ugovorima je potvrda da je jedna poljska tvrtka isporučila 380 raketa zemlja-zrak Bagdadu preko Sirije. Jedna je južnokorejska tvrtka isporučila telekomunikacijsku opremu za "protuzračnu obranu" vrijednu osam milijuna dolara. Jedna je slovenska tvrtka isporučila 20 topovskih cijevi za tenkove Siriji početkom 2002. godine. Također "The Times" piše i da su dva sjevernokorejska dužnosnika boravila u Damasku kako bi razgovarala o iračkom plaćanju 10 milijuna dolara za komponente za balističke rakete.

Prema tom listu, povjerljivi dokument UN-a identificira Al Bashair kao najveću od 13 tvrtki koje su izbjegavale UN-ov embargo i druge sankcije.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na "The Timesove" zahtjeve za objašnjenje SES-ovih aktivnosti. SES je poslao e-mail u kojem navodi da nije bio upleten u ilegalnu trgovinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara