Laburisti u britanskom parlamentu predložili novi referendum o Brexitu

Laburisti u britanskom parlamentu predložili novi referendum o Brexitu
Foto: EPA

ČELNIK britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn poduzeo je još jedan korak prema novom referendumu o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji pokušavši iskoristiti parlament za preuzimanje kontrole nad Brexitom od premijerke Therese May. 

Još je nešto više od dva mjeseca do 29. ožujka, zakonski određenog datuma za izlazak Velike Britanije iz EU-a, a u Londonu traje najdublja politička kriza u pola stoljeća. 

Britanski politički vrh neuspješno se pokušava dogovoriti kako, ako uopće, napustiti europski projekt kojem se Velika Britanija pridružila 1973. godine.

Otkad je prošli tjedan parlament s 432 glasova "protiv" i 202 "za" odbacio sporazum koji je premijerka postigla s Bruxellesom, zastupnici pokušavaju pronaći izlaz iz trenutne krize, no i dalje se ne nazire podrška većine u parlamentu.

Laburisti su u utorak predložili amandman kojim bi se vlada primorala da parlamentu omogući vrijeme za razmatranje i glasanje o opcijama sprječavanja izlaska iz Unije bez dogovora, što uključuje carinsku uniju s EU-om i glasovanje o sporazumu. 

"Vrijeme je da alternativni plan laburista preuzme pozornicu, a da se zadrže sve druge opcije, uključujući onu o referendumu", kazao je Corbyn. 

To je prvi put da je vodstvo laburista u parlamentu predložilo mogućnost drugog referenduma, što su pozdravili neki protivnici Brexita. 

No ta je stranka upozorila kako to ne znači da podržava još jedno glasovanje, a zastupnici su upozorili da amandman neće prikupiti dovoljnu podršku parlamenta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara