Lalovac o propalom izdavanju obveznica: Situacija je opasna, Marić: Sve je pod kontrolom

Lalovac o propalom izdavanju obveznica: Situacija je opasna, Marić: Sve je pod kontrolom

Foto: FAH

MINISTARSTVO financija do daljnjega je odustalo od planiranog zaduživanja na inozemnom tržištu, a kao razlog naveli sU trenutne domaće političke nejasnoće. U SDP-u izražavaju zabrinutost, dok ministar Marić poručuje kako za to nema razloga.

"Ovo što se jučer dogodilo, odnosno propalo izdanje euroobveznica nije se dogodilo u hrvatskoj državi nikada. Način na koji politika smatra da je to normalno, da se slučajno dogodilo, nažalost nije slučajno i nije normalno."Ja sam zabrinut zbog ovog neuspjeha, ovo je opasna situacija- poručio je SDP-ov Boris Lalovac.

Navodi da je riječ o političkoj poruci - sredite se. Kaže kako su ulagači jučer rekli da Hrvatska nema Vladu. Preko ljeta će se uspjeti vjerojatno izvršavati svoje obveze, ali na jesen, ako se nastavi ovakva situacija, izazvat će probleme u javnim financijama, kaže Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i kako to nije problem samo javnih financija. Postavlja pitanje kako će se financirati javna poduzeća, kako će krenuti plan o privatizaciji kad nam investitori ne vjeruju. Kaže i kako ne zna hoće li se ovo preliti kasnije na povećane kamatne stope na kredite građanima. Ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za Media servis poručuje- nema mjesta zabrinutosti.

Marić: Ništa se ne mijenja

"Ta odgoda ništa ne mijenja u smislu proračunskih procesa izvršavanja proračuna, kako tekućih obveza u smislu isplata mirovina, plaća i ostalih rashoda, tako ispunjavanja naših financijskih obveza. Mislim da ne treba stvarati pretjerano naglašenu dimenziju. Razumijem da se u političkom spektru to koristi na ovaj način. Moja jasna poruka vašim slušateljima, građanima da je sve pod kontrolom. Prema mišljenju ekonomske analitičarke Vedrane Pribičević odgoda zaduživanja je u jednu ruku fijasko pogotovo zato jer nas Europska središnja banka već neko vrijeme časti i bila bi šteta da Hrvatska ne uspije refinancirati svoj dug sada kad novca ima u obilju. S druge strane vrijedi pričekati naredne tjedne i vidjeti kakao će se ova situacija razriješiti", zaključuje Pribičević.

Osvrnula se i na objavu Ministarstva financija o odustajanju od planiranog zaduživanja, a kao razlog navode se trenutne domaće političke nejasnoće....

"Vrlo je čudno da je Ministarstvo financija objavilo takav dopis. Rijetko koja zemlja javno kaže da je politički nestabilna, što je zapravo istina. Čudno je što se ne možemo zadužiti kada je rast BDP-a iznad 2 posto. To samo pokazuje da nije bitan samo rast BDP-a nego i politička stabilnost u zemlji."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara