Lansiran satelit Cheops, otkrit će nove detalje o planetima oko dalekih zvijezda

Lansiran satelit Cheops, otkrit će nove detalje o planetima oko dalekih zvijezda
Ilustracija: ESA

JUTROS je uspješno lansiran europski satelit Cheops specijaliziran za istraživanje egzoplaneta, odnosno planeta koji kruže oko dalekih zvijezda.

Znanstvenici su već pronašli na tisuće egzoplaneta, a sada je došlo vrijeme da se oni pobliže istraže. Characterising Exoplanets Satellite (CHEOPS) je relativno mali opservatorij, mnogo manji od svemirskog teleskopa Hubblea. Međutim, dok Hubble obavlja mnogo različitih funkcija, CHEOPS je specijaliziraniji. Posebno je konstruiran kako bi mjerio promjer planeta čije su nam okvirne mase već poznate.

Što će nam Cheops otkriti?

Naime, ako znamo polumjer i masu planeta, možemo procijeniti njegovu gustoću, što nam daje precizniji uvid u to od čega je on sastavljen. Na primjer, planet nešto teži od Zemlje mogao bi biti stjenovit, no ako pritom ima puno veći promjer od Zemlje, vjerojatno je plinovit, poput mini Neptuna, piše New Scientist.

Na Cheopsu se nalazi teleskop od 30 cm dizajniran za mjerenje gustoće, sastava i veličine brojnih egzoplaneta izvan našeg Sunčevog sustava.

Prema Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), Cheops će promatrati one zvijezde za koje se već zna da oko njih kruže planeti.

"Misija predstavlja korak ka boljem razumijevanju astrofizike svih tih nevjerojatnih planeta koje smo otkrili i koji su različiti od planeta u našem Sunčevom sustavu", rekao je Didier Queloz, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2019. godine.

Dodao je da Cheops vjerojatno neće moći odgovoriti na pitanje postoji li život na drugim planetima, no brojni znanstvenici smatraju da će nam ovi podaci pružiti bolji uvid u to koji su od tih planeta pogodni za život kakav poznajemo.

Prvi rezultati već kroz par mjeseci

"Cheops će se fokusirati na planete u rasponu veličine super Zemlje i Neptuna, a pomoću dobivenih podataka imat ćemo uvid u gustoću tih planeta, što je prvi korak pri njihovoj karakterizaciji“, navodi se na web stranici ESA-e, a prenosi The Guardian.

"Želimo nadići statistiku i detaljno ih proučiti", izjavio je voditelj misije David Ehrenreich.

Svemirska letjelica Cheops orbitirat će oko Zemlje na udaljenosti od 700 km i proučavati planete koje kruže oko zvijezda udaljenih nekoliko svjetlosnih godina.

Prvi rezultati promatranja egzoplaneta trebali bi biti poznati kroz samo par mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara