Lansirana nova parola: "Lažeš k´o Pavić!"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PRIJE nekoliko godina bilo je popularno napadati Ratka Mačeka, hvatati ga na lažima i što je glasnije moguće zahtijevati njegov odlazak iz Banskih dvora. "Lažeš k'o Maček" postala je omiljena poštapalica onih koji su trenirali kritičnost prema HDZ-ovoj vladi. Ali se ipak nisu usudili napasti onoga u čije ime je Maček lagao - Ivu Sanadera.

Po istom modelu sada mnogi, a najviše sadašnji i bivši predsjednik Republike, traže ostavku Mladena Pavića, glasnogovornika Vlade, zbog izjave kako ima dokaze da oporba stoji iza nasilnih antivladinih prosvjeda u Zagrebu. A uredno prešućuju odgovornost one u čije ime Pavić nastupa i koja se već četiri dana nije ogradila od njegovih tvrdnji - Jadranke Kosor.

Premijerove kamikaze

U Hrvatskoj tome i služe glasnogovornici Vlade: da lažu u premijerovo ime, da služe kao gromobrani, kao vreće na kojima javnost iskaljuje svoj bijes te da javnost što je glasnije moguće traži njihovu ostavku, umjesto premijerove...

Dok su se svi bavili Mačekom i njegovim lažima o premijerovim satovima, imovini, aferama, ministrima i političkim protivnicima, Sanader je mogao mirno spavati. Znao je da kontrolira situaciju i da u svakom trenutku, kad dogori do nokata, može žrtvovati Mačeka. Kad se Maček izlizao, Sanader ga se riješio. I našao se na čistini.

Kosor mudro šuti

Tako sada razmišlja i Kosor, dok se javnost na čelu s bivšim i sadašnjim šefom države bavi izjavom njezina glasnogovornika. Ni jednom riječju nije se očitovala o njegovim optužbama na račun oporbe. Nije se ogradila od njegovih tvrdnji koje je izrekao u ime Vlade. Nije ga kaznila, niti izbacila iz Banskih dvora. Štoviše, dozvolila je Darku Milinoviću, potpredsjedniku Vlade i HDZ-a, da stane u glasnogovornikovu obranu tvrdnjom kako "ne vidi razloga za sankcioniranje Pavića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čega se onda svi bave Pavićem, umjesto premijerkom u čije ime je nastupio? Zato što je tako lakše. Zato što je godinama lakše bilo napadati Mačeka, nego onoga u čije ime je lagao. Mesiću je trebalo punih šest godina da javno osvijesti činjenicu kako je i Sanader imao neke veze s onime što je njegov spin doktor iznosi u javnost.

Josipović ide linijom Mesićeva otpora

Sada je i Josipoviću lakše poručivati da treba preispitati Pavićevu odgovornost, jer "nije dobro da se na takav način politizira ili stječe neki jeftin poen, budući da se radi o ozbiljnim problemima i društvenim posljedicama i da tu nema mjesta neodgovornim postupcima". Čijim? Pavićevim? Ili postupcima Vlade u čije ime on nastupa?

Oportunizam Pantovčaka

Nije to ništa novo. Tek uhodani oportunizam Pantovčaka kojemu svjedočimo već osmu godinu. Dobro se pazi da se ne udari tamo gdje bi se zapravo moralo, jer je to riskantno i komplicirano, već se kritičnost brusi na sporednim likovima, kao što su to Maček i Pavić. Na likovima koji upravo služe tome da se na njima slome kola, jer se u suprotnom smatra da nisu obavili svoj zadatak. Igrokaz je kompletan. Do iduće zgode.

Kaže Ivo Josipović: "Predsjednik mora paziti da ne postane šef opozicije". To mu svakako ide od ruke. Sad samo mora pripaziti da ga se ne proglasi šefom - pozicije.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara