Lavina u francuskim Alpama zatrpala djecu, poginulo dvoje učenika i turist iz Ukrajine

Lavina u francuskim Alpama zatrpala djecu, poginulo dvoje učenika i turist iz Ukrajine

Foto: Guliver images/Getty

ČETRNAESTOGODIŠNJA djevojčica, još jedan učenik te jedan ukrajinski turist koji nije bio dio skupine poginuli su nakon što je lavina zatrpala skupinu u francuskim Alpama, javlja BBC.

Tvoje je učenika ozbiljno ozlijeđeno.

ABC News piše da je lavina zatrpala skupinu učenika i jednog učitelja iz Lyona.

Pronađeni su u teškom fizičkom stanju, a njihov je učitelj nađen bez svijesti. Grupa od oko deset učenika bila je na skijanju na pisti koja je u to vrijeme bila zatvorena za javnost, piše Le Dauphine.

Tijek događaja:

21:30 "Načelno smo pronašli sve iz školske skupine, ali se potraga nastavlja kako bismo bili sigurni da nema žrtava izvan školske skupine", rekao je za AFP prefekt Iserea, Jean-Paul Bonnetain, dodajući da se nijedan učenik više ne vodi kao nestao.

20:35 Prije nekoliko je minuta objavljeno kako je troje stradalih teško ozbiljno ozlijeđeno - dvoje učenika te učitelj. Dvoje ih je nađeno sa zastojem srca, dok je učitelj bio u nesvijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi članovi stradale skupine pronašli su spasilački timovi.

19:54 U lavini koja je u francuskim Alpama zatrpala skupinu djece poginulo je dvoje učenika, javlja BBC.

19:40 Više od 60 spasioca s psima tragačima, uz pomoć četiri helikoptera, pokušava pronaći nestalu djecu, objavila je lokalna policija.

19:35 Vlasti su prvo bile izvijestile da je u lavini na zatvorenoj stazi u zimovalištu Les Deux Alpes stradalo desetak učenika iz Lyona i njihov profesor, ali su spasioci tražili i druge osobe.

Još traje potraga za pet članova školske skupine i zasad nije jasno jesu li zatrpani pod snijegom, dodaje policija.

Jedan učenik je prošao bez ozljeda, objavila je policija koja je pokrenula veliku spasilačku operaciju u kojoj su sudjelovali psi i tri helikoptera, među kojima je jedan bio opremljen termičkom kamerom.

Nakon prvog velikog snijega ove zime koji je pao početkom siječnja, vlasti upozoravaju na visok rizik od lavina u francuskim Alpama.

19:00 Četvero ljudi, dva državljana Litve, Španjolac i jedan Čeh, poginuli su ovog mjeseca u lavinama koje su se dogodile u francuskim Alpama, javlja AFP.

18:30 Velika količina snijega pala je u Alpama nakon nekoliko suhih dana, što je povećalo rizik od lavina, javlja AFP.

18:28 U lavini je poginuo 14-godišnji dječak. Još troje djece ozlijeđeno je, izvijestili su dosad lokalni dužnosnici. Petero djece još uvijek nije pronađeno. Barem dvoje preživjelih pronađeni su u stanju srčanog zastoja.

18:20 Na terenu su spasioci s psima tragačima, a teren nadlijeću i helikopteri, javlja radio France Bleu.

BBC-ov dopisnik javio je kako je vidio jednu osobu kako je spašena iz snijega. Svjedoci su za radio rekli kako je lavina vjerojatno izazvana skijanjem skupine na tom području.

Pista Bellecombe smještena je na posebno ledenom dijelu planine. Označena je crnom bojom, odnosno najvišim stupnjem opasnosti.

Na terenu su spasitelji s psima, koji uz pomoć podrške spasilačke ekipe u helikopterima, pokušavaju što prije pronaći nestalu djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara