Ledić: Ministarstvo nije nikada izdalo ni jednu dozvolu za uvoz GMO-a

MINISTARSTVO poljoprivrede nikada nije izdalo niti jednu dozvolu za uvoz i proizvodnju genetski modificiranih organizama i proizvoda (GMO), a drugo je pitanje je li bilo šverca, što je predmet kriminala, rekao je u Saboru zamjenik ministra poljoprivrede Tomislav Ledić.

Dodao je da Hrvatska trenutačno ne dopušta niti uvoz hrane koja sadrži 0,1 posto GMO supstanci, koliko je dozvoljeno po kriterijima EU.

U poslijepodnevnom dijelu saborske rasprave o GMO proizvodima, Ledić je u ime Vlade istaknuo da su ugovori s WTO-om obvezujući, ali da Hrvatskoj ostaje prostora da se bolje pripremi i smanji rizik od GMO hrane.

Kada se prihvate tri zakona o GMO-u (HSS-ov, HSP-ov i Vladin), ostaje još godina za zabranu GMO proizvoda, što je na tragu HSS-ova prijedloga o privremenoj zabrani GMO hrane, rekao je Ledić.

Unatoč prigovorima da je zabranu GMO proizvoda najbolje definirati jednim zakonom, Vlada je Saboru uputila tri zakonska prijedloga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledić je istaknuo kako bi bilo najbolje da svatko od predlagača problematiku GMO-a kontrolira sa svog stajališta, ovisno radi li se o proizvodnji, uvozu GMO-a ili zdravstvenom stanju hrane.

U ime HSP-a Tonči Tadić se usprotivio takvom prijedlogu, po kome su, kako je rekao, svi nadležni a nitko odgovoran. Istaknuo je da se HSP ne protivi jedino znanstvenim istraživanjima GMO-a u medicinske svrhe.

Marijana Petir u ime HSS-a naglasila je da se kod proizvodnje GMO hrane, geni raznih tvari ubacuju u prehrambene proizvode, što kod ljudi može izazvati alergije i druga teža stanja.

Smatra da je to moralno i etičko pitanje, i da bi takva hrana u prodaji morala biti označena. Dodala je da je to važno pitanje i za vegetarijance, jer se u proizvodnji GMO hrane i geni životinja ubacuju u biljke.

HSP predlaže zabranu uvoza, proizvodnje i stavljanja na tržište GMO organizama i proizvoda, a HSS traži da zabrana bude privremena - dok se to pitanje ne riješi odgovarajućim zakonima, sukladno međunarodnim konvencijama i europskoj praksi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara