Lesar: Sporazum o uređenju radnog statusa zaposlenika "Borova" nije sklopljen na temelju niti jednog zakona

ZASTUPNIK HNS-a Dragutin Lesar u najnovijem postu progovorio je o "Sporazumu o uređenju radno-pravnog statusa bivših radnika društva Borovo d.d“, koji je, kaže on, nelegalan, i to iz desetak razloga.

Sporazum kojim se regulira mirovinski staž i staž osiguranja nije sklopljen na temelju niti jednog zakona, piše Lesar, te poništava sve "radno-pravne statuse" koji su bili propisani tada važećim Zakonom o osnovnim pravima iz radnog odnosa, pa tako i otkaze.

Osim gore navedenog zakona, Sporazum poništava i odredbe Uredbe Vlade RH o radnim odnosima i zapošljavanju, Zakon o konvalidaciji, Uredbu o provođenju Zakona o konvalidaciji, Upute HZMO o provođenju Zakona i Uredbe o konvalidaciji, te sve dosadašnje presude općinskih i županijskih sudova i Vrhovnog suda RH.

Zakon o konvalidaciji u Hrvatskoj je stupio na snagu  8. listopada 1997. Konvalidacija je pravni institut kojim se naknadno osnažuju nevaljani pravni poslovi, a u pravu je iznimno dopuštena još od rimskoga prava  (Što je s početka nevaljano, to s vremenom samim zakonito ne postaje)

Lesar pita što je sa zaposlenicima drugih poduzeća, npr. "Vupika" i "Belja", čija je sudbina bila slična "Borovu".

Sporazum je, piše Lesar, protivan i tadašnjim i sadašnjim zakonima Republike Hrvatske, te "vrši udar na mirovinski sustav te u nejednak položaj stavlja državljane Republike Hrvatske".

V.Š.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara