Liberal Orban dobio mandat za sastavljanje rumunjske vlade

Liberal Orban dobio mandat za sastavljanje rumunjske vlade
Foto: EPA

RUMUNJSKI predsjednik desnog centra Klaus Iohannis zadužio je šefa oporbene Nacionalne liberalne stranke Ludovica Orbana za sastavljanje prijelazne vlade do parlamentarnih izbora iduće godine.

"Odlučio sam na mjesto budućeg premijera imenovati Ludovica Orbana, šefa glavne oporbene stranke", rekao je Iohannis koji također dolazi iz te stranke, pet dana nakon pada socijaldemokratske vlade Viorice Dancile.

Obvezao se osnažiti pravnu državu

Orban, bivši ministar prometa, obvezao se "osnažiti pravnu državu i neovisnost pravosuđa te uspostaviti ravnotežu gospodarstva", koju je poremetila eksplozija javne potrošnje posljednjih mjeseci.

"Upotrijebit ću svo svoje iskustvo i energiju u interesu javnosti", rekao je.

Orban je rođen u Brasovu u središtu zemlje, a otac mu je pripadnik mađarske manjine. Ima isto prezime kao i mađarski premijer Viktor Orban, ali za razliku od njega Ludovic Orban je proeuropski orijentiran.

On treba u 10 dana formirati vladu i vjerojatno će dobiti povjerenje parlamenta. Međutim, 56-godišnji Orban teško će uspjeti dobiti većinu za bilo koju zakonsku inicijativu jer je oporba podijeljena.

Analitičari kažu da bi mogao dobiti dovoljnu potporu za djelomično ukidanje kontroverzne reforme pravosuđa koju su Europska unija i američki dužnosnici nazvali prijetnjom vladavini zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara