Libija traži smrtnu kaznu za medicinsko osoblje optuženo da je 426 djece namjerno zarazilo HIV-om

LIBIJSKI tužitelj Omar Abdulkhaleq u utorak je predao zahtjev da se bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom liječniku koji su optuženi da su viruso HIV-a namjerno zarazili na stotine djece u libijskoj bolnici presudi najstrožom kaznom.

Na ponovljenom suđenju koje je nedavno otpočelo, pet libijskih stručnjaka pred sudom u Tripoliju izjavilo je da stoje iza izvješća iz 2003. godine, a u kojemu navode da je zaraza izazvana namjerno.

Tužitelj je postupak palestinskog liječnika Ashrafa Alhajouja te bugarskih medicinskih sestara Snezhane Dimitrove, Nasyae Nenove, Valentine Siropolue, Christiane Valcheve i Valie Cherveniashke nazvao "okrutnim, zločinačkim i nehumanim".

"To je ljudska katastrofa. Zahtijevamo smrtnu kaznu za optužene." - kazao je Abdulkhaleq na ponovljenom suđenju.

Prijašnje suđenje bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom liječniku bilo je okončano njihovom osudom na smrt strijeljanjem.

No, Vrhovni sud poništio je presudu okrivljenima da su HIV virusom namjerno zarazili 426 djece, te je novo suđenje zakazano za svibanj.

Pet optuženih medicinskih sestara i liječnik na oba suđenja tvrdili su da nisu krivi, te su nekoliko puta svjedočili kako su bili podvrgnuti mučenju kako bi priznali da su krajem devedesetih godina u bolnici u Bengaziju zarazili na stotine djece, od kojih je oko 50 do sada umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud u Tripoliju predložio je nagodbu prema kojoj bi bugarske medicinske sestre bile oslobođene kada bi Bugarska platila odštetu zaraženoj djeci i njihovim obiteljima. Obitelji žrtava tražili su kompenzaciju od 4,4 milijardi eura, što je Bugarska odbila.

Odvjetnicima optuženih jedan od glavnih argumenata pri obrani bio je taj da su osude optuženika bile utemeljene na njihovim priznanjima koja su iznuđena pod prisilom.

Libijski vođa Moamer Gadhafi, koji je medicinske sestre i liječnika prvotno optužio da su širenjem HIV-a pokušali izvesti urotu CIA-e i izraelskog Mossada, a čiji je cilj bio destabilizirati njegovu vladu, izjavio je da suđenje treba biti poništeno ako su priznanja iznuđenja mučenjem optuženika. Američki predsjednik George Bush nakon osude u svibnju 2004. godine izjavio je kako životi šestero optuženika trebaju biti pošteđeni te kako bi optuženi trebali biti oslobođeni.

Svjetska zdravstvena organizacija, kao i neki stručnjaci za AIDS, izjavljuju kako su loši higijenski uvjeti krivci zato što su djeca zaražena, a ne medicinsko osoblje.

Liječnik koji je prvi otkrio zarazu koja se proširila među djecom izjavio je kako je infekcija među djecom započela prije nego su bugarske medicinske sestre uopće stigle u Libiju.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara