Libra organizirala akciju "Znanjem protiv ovisnosti"

U POVODU međunarodnog Dana borbe protiv ovisnosti, Stranka liberalnih demokrata LIBRA organizirala je danas u Zagrebu akciju "Znanjem zajedno u borbi protiv ovisnosti", u sklopu koje su prikupljane knjige za terapijske zajednice i dijeljeni edukativni leci.

Knjige su darovali članovi Libre - predstojnik Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Ante Barbir, zamjenik ministra prosvjete i športa Ivan Vavra, pomoćnik ministra zdravstva Siniša Varga i drugi.

Akciju su podržale izdavačke kuće "Znanje", "Školska knjiga", "Teovizija", "Jesenski i Turk", i "Pučko otvoreno učilište", te književnici Sibila Petlevski, Borivoj Radaković, Goran Tribuson i Robert Naprta.

Prikupljene knjige bit će darovane Domu za ovisnike Đurmanec, splitskoj zajednici "Susret" i Udruzi San Lorenzo i Zajednici Cenacolo Split.

U Hrvatskoj je, po podacima Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta, lani od posljedica konzumiranja droga umrlo 55 osoba. Od konzumiranja samo jedne tablete ecstasya lani su umrle tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po istim podacima, lani je zabilježeno 5.811 ovisnika o opojnim drogama, a primijećen je porast konzumenata marihuane i ecstasya, što je trend u europskim zemljama.

Po podacima policije u 2002. zaplijenjeno je 36 kilograma heroina, dok je carina zaplijenila 10 kilograma. "To je značajan porast, ali su to još uvijek male brojke s obzirom na promet droga kroz Hrvatsku prema zapadnim zemljama", rekao je Barbir novinarima.

Lani je također zaplijenjeno 112.000 tableta ecstasyja, što je u odnosu na 2001. porast od 700 posto.

Barbir je najavio da se trenutno radi na izradi projekta organiziranja techno partya po europskim standardima, te da će se od iduće godine temeljem zakona o sigurnosti u prometu početi provoditi program testiranja vozača na droge.

(Hina) mvr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara