Liječnica koja je dobila prijetnje: Zvala sam policiju, ali neću dobiti zaštitu

Liječnica koja je dobila prijetnje: Zvala sam policiju, ali neću dobiti zaštitu
Foto/montaža: Dom zdravlja VPŽ/123rf

POVRATAK s godišnjeg odmora danas je bio izuzetno stresan za liječnicu obiteljske medicine iz Orahovice Marijanu Peček-Vidaković. Medicinska sestra prenijela joj je prijetnje pacijenta koji je u petak banuo u ordinaciju revoltiran time što je prijavila promjenu njegovog zdravstvenog stanja policiji, a to je morala učiniti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima.

>> Doktorica prijavila pacijenta MUP-u, on joj zaprijetio: "Ako izgubim vozačku..."

"Jutros sam došla na posao i sestra mi je ispričala da je pacijent mojoj zamjeni poručio da mi kaže kako je bolje da me nema ako on izgubi vozačku. Odmah sam nazvala tog pacijenta jer sam mislila da je to izrekao u afektu i da se ohladio. Objasnila sam mu da je to moja obaveza prema zakonu i da to ne znači da će ostati bez vozačke", ispričala je za Index dr. Peček-Vidaković.

Objasnila mu je da je morala obavijestiti policiju da mu je promijenjeno zdravstveno stanje te da će dalje o svemu odlučiti medicina rada.

"Međutim, on je i dalje bio jako nabrijan, rekao mi je da će odnijeti karton od mene i da će otići na medicinu rada pa da ću ja vidjeti. Pitala sam ga što ću vidjeti. Na što mi je rekao neka budem spremna kad se on vrati jer da će sve ovisiti o ishodu. Pitala sam ga je li to on meni prijeti, na što je rekao neka, neka, vidjet ću ja. Zvala sam policiju te ih obavijestila o prijetnjama, no neću dobiti zaštitu jer nisam službena osoba i sad moram živjeti tko zna koliko u strahu i pod stresom hoće li mi banuti u ordinaciju", rekla nam je dr. Peček-Vidaković.

"Vidjeli smo što se dogodilo u Đakovu, nemojmo se čuditi što liječnici odlaze"

Kaže kako smo svi vidjeli slučaj Đakovo te da se isto može dogoditi i liječnicima, pogotovo u primarnoj medicini jer su, kaže, oni na prvoj liniji s pacijentima.

"Ne moramo se čuditi što liječnici odlaze, najmanji su problem novci, ne odlaze liječnici radi plaće, već radi ovako neuređenog sustava. Mi smo svaki dan u minskom polju jer ispada da smo stalno krivi. Kad prijaviš pacijenta, u problemu si, kad ga ne prijaviš, policija te kazni, a ja imam bezbroj tempiranih bombi što se tiče pacijenata i možda mi od te sile posla i promakne netko koga bih trebala prijaviti", kaže nam.

Dr. Peček-Vidaković također upozorava na velik problem što se tiče ovih prijava MUP-u jer liječnik ne može znati uzimaju li pacijenti propisanu terapiju te predstavljaju li opasnost u prometu.

"Imate dosta pacijenata koji imaju tlak ili šećer, a ne piju lijekove, a da ne govorim što sve ljudi kupuju na svoju ruku, nisu problem samo psihijatrijski pacijenti i alkoholičari već i svi drugi pacijenti koji ne uzimaju lijekove. Ako imate visoki tlak, možete vrlo lako dobiti moždani udar. Kad se govori o prometnim nesrećama, nije iz čista mira vozač prešao na drugu stranu, sigurno mu je pozlilo", objasnila je ona.

"Strah me je, ali moram raditi"

Kaže i kako se ona, kao i mnogi drugi kolege, bojala ovakvog ishoda ako prijavi pacijente policiji te dodaje da mnogi iz straha nisu prijavljivali promjene zdravstvenih stanja svojih pacijenata.

I što sad dalje, pitamo je.

"A ništa, moram raditi, zamjene nemam, ja sam koncesionar. Moram ostati u ovoj priči, strah me je, ali što da radim, nemam izbora, ne mogu napustiti ordinaciju. Koliko god me strah, i dalje ću raditi, no ovo bi morao postati javni problem, ima puno kolega koji prešute prijetnje pacijenata, a ne bi trebali. Kao što sam rekla, mi smo se iskreno bojali ovakvog scenarija, no sad kad se ovo kolegici dogodilo i kad je kažnjena, shvatili smo da se to mora", rekla nam je na kraju dr. Marijana Peček-Vidaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara