Liječnici bijesni na Kujundžića: "Zbog novog zakona ostat ćemo bez obiteljskih liječnika"

Liječnici bijesni na Kujundžića: "Zbog novog zakona ostat ćemo bez obiteljskih liječnika"
Slavko Midžor/Pixsell

KOORDINACIJA hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) smatra da je prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti - a koji je Ministarstvo zdravstva pustilo u javnu raspravu - nedorečen, neprimjeren te da će se loše odraziti i na pacijente i na ukupni zdravstveni sustav. Upozoravaju da bi se time mogao dodatno smanjiti broj obiteljskih liječnika.

Iako su, tvrde, reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bile nužno potrebne i očekivane, one se, kažu, nisu dogodile. A izmjene koje Ministarstvo zdravstva predlaže tek su, tvrde u KoHOM-u, kozmetičke naravi, što će još više smanjiti brojnost liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Oštro se protivimo ponovnom implementiranju odredbe u novom prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se domovi zdravlja obvezuju osigurati da u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite imaju do 25 % ordinacija. Tijekom izrade nacrta Zakona članovi Radne skupine iz redova strukovnih udruga u potpunosti su podržali stav da je odredba o bilo kojem najmanjem broju domskih ordinacija u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite krajnje diskriminirajuća te da je nužno svima pružiti istu mogućnost u smislu prava na slobodan izbor modela rada u javnozdravstvenoj mreži primarne zdravstvene zaštite.

Stoga, ovakav iznenadan preokret u sadržaju prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a koji definira 25% ordinacija obavezno pod domovima zdravlja, diskriminira "domske liječnike" i onemogućuje im da nastave rad u privatnoj praksi u svojim ordinacijama iako im je ta mogućnost predviđena čl. 275. novog prijedloga Zakona stoga se postavlja pitanje svrhovitosti i učinka takve odredbe", kažu u KoHOM-u.

"Već sad imamo timove bez nositelja - te brojke zvone na uzbunu"

Upozoravaju ministra da će i on snositi odgovornost za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti, a s čime je, kažu, vrlo dobro upoznat. Već sada u Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja - liječnika.

"Tako u Slavonskom Brodu u 8 timova nedostaje liječnik, u Vinkovcima 5, u Vukovaru 1, u Osijeku 2, u Đakovu 1, u Domu zdravlja Zagreb Istok 14, u Domu zdravlja Zagreb Centar 14, u Domu zdravlja Zagreb Zapad 17, a u Splitu 8. Ove brojke već sada zvone na uzbunu", ističu obiteljski liječnici.

Kažu kako je posao liječnika u domovima zdravlja već sada neatraktivan i mnogi ga liječnici koriste isključivo kao prolaznu stanicu na putu do bolničkog posla ili do zaposlenja u stranim državama. Ni koncesionarima, ističu, nije bolje.

"Novi zakonski prijedlog dozvolio im je zapošljavanje liječnika, no istodobno ne nudi mladom liječniku niti mogućnost trajnog zapošljavanja, niti specijalističko obrazovanje. Zbog toga mladi liječnici ne vide perspektivu u obiteljskoj medicini u kojoj će prema EU-direktivi u skoroj budućnosti moći raditi samo specijalisti obiteljske medicine.

U takvim uvjetima iluzorno je očekivati da će mladi liječnici hrliti u ambulante obiteljske medicine. S takvom nepovoljnom situacijom, u konačnici, možemo očekivati urušavanje kompletnog sustava primarne zdravstvene zaštite, a što će se odraziti na cijeli hrvatski zdravstveni sustav", tvrde u KoHOM-u.

Tko će nastaviti liječiti pacijente?

Upozoravaju ministra zdravstva i hrvatsku javnost da zakonski prijedlog nije odgovorio na važna pitanja koja se itekako tiču i pacijenata. Što će biti s ordinacijama sadašnjih koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon umirovljenja doktora? Tko će nastaviti liječiti pacijente? Gdje će se zaposliti medicinske sestre? Što će biti s opremom u koju se godinama ulagalo?

"Svi ovi problemi bili bi riješeni da je u zakonskom prijedlogu omogućen prijenos ordinacija, a za što se KoHOM zalagao. Stoga još jednom apeliramo na ministra da prije nego što zakonski prijedlog dođe u Vladu, u njega uvede izmjene nužne za opstojnost zdravstvenog sustava, ili neka prizna da nije u stanju dosljedno provoditi svoje vlastite odluke donesene nakon mjeseci savjetovanja sa strukom", zaključuju u udruzi obiteljskih liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara