"Liječnici dragovoljci 1990.-1991." za zaštitu Domovinskog rata i RH

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.1991. pozvala je danas Hrvatski sabor i Vladu da odlučno i nedvosmisleno odbace "objede" Haškoga tužiteljstva na račun sudionika Domovinskog rata te zaštite pravedni Domovinski rat, dostojanstvo i suverenost Republike Hrvatske.

U priopćenju, u povodu proširenja optužnice protiv generala Markača i Čermaka, udruga ocjenjuje da Haško tužiteljstvo, u nedostatku argumenata, želi na taj način "optužiti zapravo hrvatsku državu i dovodi u pitanje njezinu opstojnost".

Također ocjenjuju da "nije prvi put da glavna haška tužiteljica izmišlja povijesne neistine kojima želi kompromitirati Domovinski rat i cijeli hrvatski narod".

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podsjeća da je "Oluja" legitimna i pravedna vojno-redarstvena operacija s ciljem oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske, te navodi da je to potvrdilo i Vijeće sigurnosti UN-a, ustvrdivši pravo svake suverene države na ustavno-pravni poredak na cijelom njezinom teritoriju.

"Moguće je", navodi se u priopćenju, "da se tijekom te operacije dogodio poneki pojedinačni zločin, i suglasni smo da se takve slučajeve mora procesuirati, ali to nikomu, pa ni Carli del Ponte, ne dopušta da tu sjajnu pobjedu, jedinstvenu u novijoj povijesti ratovanja, proglasi 'organiziranim zločinačkim pothvatom'".

"Taj udar Carle del Ponte na hrvatske branitelje i sve sudionike Domovinskog rata pokazuje da je Haški sud, odnosno njegovo tužiteljstvo, zamijenilo pravo politikom", kaže se, uz ostalo, u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge dr. Juraj Njavro.(Hina) pp/xiluc ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara