Liječnici i sestre idu u veliki štrajk? Počeli su pregovori

Liječnici i sestre idu u veliki štrajk? Počeli su pregovori
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Patrik Macek/Pixsell

U MINISTARSTVU zdravstva danas su se u 9 sati okupili pregovarački odbori vlade i sindikata zdravstva kako bi započeli nove pregovore o plaćama u zdravstvenom sustavu.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak je uoči nastavka pregovora o plaćama u zdravstvenom sustavu poručio kako sindikati inzistiraju na onome što su ranije dogovorili s Vladom - povećanje plaća za 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.

"Kompromisno rasploženje može biti samo ako će Vlada pristati na ono što smo parafirali. Naša startna pozicija je ta i na tome i dalje inzistiramo", izjavio je Topolnjak novinarima ispred Ministarstva zdravstva. 

 Istaknuo je kako od Vlade danas očekuje konkretne pregovore i ponudu, a onda će sindikati odlučivati hoće li eventualno prihvatiti nešto manje, "ali ne razmišljamo uopće o opcijama da bi to bilo manje od onoga što smo dogovorili i parafirali u prijašnjem dodatku".

Ne odustaju od zahtjeva

Topolnjak je napomenuo kako pregovori mogu trajati najkasnije do 31. listopada, mogu završiti i prije, a sindikati se kroz cijelo vrijeme, kako je rekao, pripremaju za štrajk ako pregovori ne uspiju.

"Mi apsolutno idemo s pripremama, naša tijela će takvu odluku sigurno donijeti, a kada, to ovisi o daljnjem tijeku pregovora", poručio je.

 o, dodao je, ne znači da neće biti štrajka dok traju pregovori. "Ako Vlada izrazi jasan stav da nema ništa od ovoga što mi tražimo, onda nemamo što čekati", istaknuo je. 

Jučerašnju poruku premijera ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, s obzirom na njihove zahtjeve o povećanju plaća u svojim resorima, članovi Vlade, a ne sindikata, Topolnjak je ocijenio zapanjujućom.

"Mogli bi reći da je za svaku pohvali da u Vladi RH ima i ministara koji su socijalno osjetljivi i koji se bore za prava radnika u svom resoru. Ali, postavljam onda i pitanje - ako ministri ne mogu biti socijalno osjetljivi, koje i čije interese zastupa onda premijer u ovoj Vladi", zaključio je.

"Liste čekanja će biti još veće"

Podsjetimo, nakon ovotjednog sastanka s Marićem, Kujundžićem i Aladrovićem, zdravstveni djelatnici poručuju da idu u štrajk te da će liste čekanja biti još veće.

"Odgađanje ne vodi nikamo, ljudi nemaju nadu i mi se moramo organizirati. Planiramo štrajk, prosvjedne akcije i jednu nezgodnu situaciju! Poručujem građanima da očekuju još veće liste čekanja ako nas se ne podrži, ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih i najzapostavljenijih.. Do petka ćemo znati kojom snagom i kojim načinom ćemo štrajkati", poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog samostalnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Najranije kada se može očekivati početak štrajka je 15. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara