Liječnici iz Petrove odgovorni za smrt novorođenčeta?

LIJEČNICI Klinike za ženske bolesti i porode iz Petrove ulice u Zagrebu u najmanju su ruku neprofesionalno postupali s pacijenticom koja je, nakon komplikacija u kasnoj fazi trudnoće, pomoć potražila u toj klinici.

Iako će se rezultati obdukcije umrlog novorođenčeta znati tek u petak, čini se da su brojni propusti liječnika, kao i znatna doza njihove bešćutnosti, pogodovali nesretnom ishodu trudnoće mlade žene. Njezin 37-godišnji suprug tvrdi da su upravo liječnici iz Petrove odgovorni za smrt njegova djeteta.

Mlada je trudnica prošle nedjelje (dan nakon predviđenog termina poroda) zbog bolova posjetila Petrovu bolnicu gdje joj je rečeno da ima lažne trudove te da se za dva dana ponovno javi u Kliniku. Trudnica je međutim imala za srijedu zakazan sastanak sa svojom liječnicom dr. Gudelj u koju je imala više povjerenja, te nakon dva dana nije obavila pregled u Petrovoj.

Na pregledu kod dr. Gudelj utvrđeno je da su otkucaji djeteteova srca oslabili pa je liječnica trudnicu hitno uputila na ponovni pregled u Petrovu. Mlada je žena u Petrovoj 4 sata čekala carski rez, a kako sama kaže, dežurni liječnik je samo odmahivao rukom i govorio da "nije nikakva frka".

"Cijelo vrijeme bila sam priključena na CTG pa i kad su me premjestili u boks. No, liječnik jedva da je dva puta pogledao kakvo je stanje na CTG-u." – priča majka umrle djevojčice. Kada sam nakon operacije pitala gdje mi je dijete, doktor je samo odmahnuo rukom i mrtav hladan rekao "dijete se grije u inkubatoru". - kaže majka.

Nesretna majka kaže da joj je doktor isto odgovorio i sutradan, te izražava žaljenje što joj nakon svega nitko nije došao reći ni "žao mi je".

"Supruga je čekala 4 sata na red jer navodno nije imala preporuku dr. Blajića čije su pacijentice imale prednost. Za to je vrijeme naše dijete lagano umiralo, a naknadno je utvrđeno da je plodna voda bila zamućena te da je novorođenčetu oko vrata bila omotana pupčana vrpca." - priča za Jutarnji list otac.

Ravnatelj Petrove bolnice dr. Ivan Kuvačić kaže kako je dežurna liječnica koja je trudnicu primila prvi put ispravno postupila, te dodaje, što je utvrđeno nakon informativnih razgovora s liječnicima, da je istina da je carski rez mogao biti izvršen sat vremena ranije nego što je to stvarno bilo.

Kuvačić kaže da i roditelji snose dio krivnje jer se rodilja, unatoč savjetu, nije za dva dana javila u trudničku ambulantu Petrove te se nije redovito kontrolirala. Majka odbija Kuvačićevu tvrdnju o neredovitoj kontroli te kaže da se uredno kontrolirala kod svoje liječnice za što ima i urednu dokumentaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara