Liječnici koncesionari: Zbog zdravstvenih uhljeba nitko nije zadovoljan stanjem u zdravstvu

Liječnici koncesionari: Zbog zdravstvenih uhljeba nitko nije zadovoljan stanjem u zdravstvu

Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKA udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) zatražila je od mandatara Tihomira Oreškovića da podupre sustav koncesija i povećanje broja liječnika koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer te ordinacije ostvaruju bolje pokazatelje kvalitete rada od onih pri domovima zdravlja.

Zatražili su i da im pomogne kako bi se uklonio njihov "diskriminirajući položaj" u odnosu na liječnike obiteljske i dentalne medicine, ginekologe i pedijatre koji djeluju u sklopu domova zdravlja.

U pismu mandataru Oreškoviću udruga ističe kako je analiza HZZO tijekom 2015. godine pokazala da su koncesionari imali 30 posto veći prosjek broja osiguranika po timu, nekoliko desetaka puta veći broj provedenih preventivnih pregleda te broja panela kroničnih bolesti, da je puno bolja opremljenost tih ordinacija jer se više ulaže u opremu.

Smatraju da liječnici koncesionari predstavljaju najučinkovitiji i najjeftiniji dio zdravstvenog sustava, te da mogućnost takvog načina rada treba pružiti i ostalim kolegama, za što su preduvjet izmjene zakona i ukidanje odredba važećeg zakona po kojoj do 30 posto ordinacija primarne zaštite mora ostati djelovati u sklopu domova zdravlja.

"Zdravstveni uhljebi"

"Domovi zdravlja prevladana su stvar i o njihovoj sudbini treba odlučivati struka. Nama dolaze ministri iz bolničkog sustava koji daju rješenja za primarnu zaštitu na temelju slike domova zdravlja koju imaju od ranije", kazao je na konferenciji za novinare ginekolog Jozo Ezgeta, navodeći kako su liječnici u koncesiji u proteklom vremenu popravili kvalitetu usluga i racionalizirali sredstva unutar primarne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici koncesionari navode kako su političari i "zdravstveni uhljebi" glavni krivac stanja u kojem nitko nije zadovoljan s postojećim zdravstvenim sustavom, ni pacijenti ni zdravstveni djelatnici. "Najteže  je u primarnoj zaštiti gdje se od liječnika traži europska kvaliteta rada, a s 'balkanskim vremenskim i kadrovskim standardima i normativima'. Tako liječnici koncesionari imaju gotovo dvostruko veći broj pacijenata od liječnika u EU, a naša cijena sada rada je 3-8 puta manja od npr. automehaničara", navode u pismu.

U udruzi su se osvrnuli i na izjave zastupnice Mosta Ines Strenja Linić, koja je u medijima ustvrdila da koncesionari ne dežuraju vikendom te da za razliku od onih u domovima zdravlja imaju plaću 30.000 kuna, te podsjećaju na brojne financijske obveze koje liječnici koncesionari imaju u odnosu na zaposlene u domovima zdravlja.

"Primanja ovise o broju osiguranika"

Ističu kako primanja ovise o broju osiguranika i pruženih usluga te priznaju da plaće koncesionara mogu biti i za 30-100 posto veće od liječnika zaposlenih u domu zdravlja, koji prima oko 7000 kuna. No, koncesionari zato moraju sami iz tih sredstava pokrivati doprinose i poreze, iznos koncesije, režijske troškove, svoju plaću i plaću medicinske sestre kao i nabavljati potrebnu opremu.

"Za razliku od nas Strenja Linić ima u bolnici uz dva odrađena dežurstva mjesečno neto plaću od oko 15.000 kuna, što u brutto iznosi više od 30.000 kuna koje spominje i to samo za plaću liječnika, bez ostalim materijalnih troškova", navode u udruzi.

Zbog tih izjava Dijana Mršić Novački najavila je i mogućnost da udruga podnese tužbu protiv Ines Strenja Linić zbog klevete, ako se ne ispriča zbog svojih izjava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara