Liječnička komora: Nećemo dopustiti hajku i nepovjerenje prema liječnicima

Liječnička komora: Nećemo dopustiti hajku i nepovjerenje prema liječnicima
Foto: Filip Kos/PIXSELL

KREŠIMIR Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, na konferenciji za novinare izjavio je da Komora čvrsto stoji iza mišljenja i nalaza Povjerenstva koje je provelo izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika vezano za smrt devetogodišnjaka iz Metkovića, prenosi N1.

Luetić je kazao da se nalaz Komore temeljio na dokazima iz liječničke dokumentacije i iskazima liječnika.

"Komora neće dopustiti hajku i nepovjerenje koje se pokreće prema liječnicima i liječničkoj komori", kazao je Luetić.

Što je pokazao nalaz?

Podsjetimo, Index je jučer objavio tajne nalaze Hrvatske liječničke komore (HLK) koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića koji je preminuo od posljedica sepse.

U nalazu se vide brojni propusti koji su učinjeni, ali većinu njih Komora ne smatra propustima. Komora je 17. prosinca 2018. obavila nadzor u Metkoviću, međutim nisu otkrili detalje provedenog nalaza, već su izašli samo sa šturim informacijama da su propust učinila tri liječnika, ne navodeći koja, a mi objavljujemo glavne dijelove nalaza. Također, Komora je danas pod pritiskom javnosti izjavila da su zatražili odobrenje DORH-a i Ministarstva zdravstva da objave nalaze.

Komora nadzorom nije utvrdila propust kod medicinske sestre u Domu zdravlja Metković koja nije primila dječaka, iako je već bio u izrazito lošem stanju, nego je dječakovom ocu rekla da čeka ili da ode na Hitnu pa ako ga ne prime, da se vrati. Na taj način izgubljeno je dragocjeno vrijeme jer su bolesnog dječaka šetali s jednog kraja na drugi.

Propust nisu utvrdili ni kod liječnice koja je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u Hitnoj primila dječaka kojeg je otac doveo jer se žalio na bol u desnom plućnom krilu. Gabrijel je tada već imao upalu pluća, no liječnica to nije ustanovila. Ni njoj nisu utvrdili propust, već su samo dali primjedbu.

Propust nije utvrđen ni kod liječnice koja mu je propisala antibiotike a da prije nije napravila laboratorijske pretrage pa se tako ispostavilo da je dječak primao antibiotik koji nije djelovao te čak nije ni smio primati antibiotik jer je bio zaražen virusom gripe H1N1 kod kojeg se, kako se navodi u nalazu Komore, ne preporučuje antibiotska terapija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara