Lijepa priča nedjeljom: Dobila otkaz pa hobi pretvorila u ozbiljan posao

Lijepa priča nedjeljom: Dobila otkaz pa hobi pretvorila u ozbiljan posao
Foto: Luka Šangulin/Index

MIHAELA Brijak Devescovi nakon otkaza u jednoj farmaceutskoj kompaniji odlučila je svoj hobi - sirovu hranu - pretvoriti u posao. Danas, nekoliko godina kasnije, njeni proizvodi probili su se i na police dm-a. Razne zdrave slastice - čokolade, kuglice, torte - a sve se radi od isključivo zdravih sastojaka, bez termičke obrade, šećera i umjetnih sastojaka.


Hobi pretvorila u posao 

“Radila sam u jednoj farmaceutskoj kompaniji. Došlo je do nekih organizacijskih promjena i ostala sam bez posla. Već u to vrijeme pisala sam blog sirovahrana.hr, kad sam ostala bez posla nastavila sam raditi blog i tražila posao. Kada sam shvatila da mi se više ne radi posao u struci i da bih htjela to raditi, odlučila sam se na samozapošljavanje. Otvorila sam obrt koji još i danas radi.

Prije desetak godina prvi put sam čula za sirovu hranu. Prvo mi je mama rekla da postoje ljudi koji jedu samo sirovu hranu, a meni je to ostalo u uhu. To me zainteresiralo, kupila sam neke knjige, počela učiti o tome, i isprobala sam taj sistem prehrane na sebi. Razmišljala sam da bih se mogla početi hraniti malo zdravije. U to vrijeme jako malo ljudi u Hrvatskoj je znalo za to. Ta prehrana je imala pozitivan utjecaj na mene, imala sam više energije, počela sam se baviti sportom, skinula nekoliko kilograma iako nisam imala problema s težinom, ali došla sam do linije do koje sam željela doći... Jednostavno sam se zaljubila u tu prehranu. Na početku sam čak i volontirala u jednom raw food restoranu u kojem sam stekla određeno iskustvo. Bila sam i u Londonu i tamo sam se educirala za raw food chefa.  

Sve što sam radila sam objavljivala na društvenim mrežama i na svojoj internetskoj stranici. Ljudi su to prepoznali, počelo se jako čitati i dijeliti na društvenim mrežama Prevodila sam strane članke, odlomke knjiga, radila teme, sve to je postalo popularno i ljudi su me počeli zvati da radim radionice.

Prvo sam krenula raditi individualne radionice. Dolazili su ljudi kod mene doma i pripremali smo hranu. Sve što se nije pojelo, ponijeli su doma. To je bio prvi koncept mojih radionica. Prva radionica imala je doslovno pet žena. Ljudima se svidjelo i priča se proširila. Krenula sam raditi radionice po cijeloj Hrvatskoj... Zagreb, Rijeka, Split, Pula… Tisuće i tisuće ljudi je prošlo kroz te radionice. U tom periodu nastale su i knjige. U nekakve tri-četiri godine napisala sam tri knjige s receptima - Sirova hrana, Slatke strasti i zadnja knjiga u kojoj su sokovi i smoothieji”, kaže Mihaela.

Kod pripreme sirove hrane, za koju njeni zagovornici tvrde da pozitivno utječe na zdravlje, namirnice se ne izlažu visokim temperaturama kako bi sačuvale svoju nutritivnu vrijednost. Mihaela kaže da nije nužno da ljudi potpuno prijeđu na sirovu hranu kako bi osjećali pozitivne efekte, već da se u prehranu pokuša ubaciti što više sirovih prirodnih sastojaka.

Kod sirove hrane ne dolazi do uništavanja nutrijenata

“Kod sirove hrane ne dolazi do uništavanja... Svi vitamini, minerali i enzimi ostaju u toj hrani. Ona se može obrađivati do 45 stupnjeva jer se smatra da se iznad te temperature gube nutrijenti. Zato koristimo sušilice, dehidratore, blendere, miksere. Sirova hrana je sve voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke i sve se može jesti sirovo. To je zapravo jedna niša veganske prehrane, ali ne isključivo. Postoje ljudi koji jedu i meso. Ja recimo ne zagovaram potpuno sirovojedstvo nego da se što više okrenemo prirodnom načinu prehrane, da koristimo što više domaće, lokalne hrane i sezonske. Stvarno nam je to dostupno, po sezonama, po godišnjim dobima, i da barem 50 posto bude sirove hrane…”, kaže Mihaela.

Uspjela ući na police trgovačkih lanaca

Mihaela sve proizvode radi sama. Iako se radi o malom obrtu, uspjela je svoje proizvode plasirati u trgovačke lance u čemu su joj pomogli i kontakti s Business Caffea - druženja poduzetnika koje organizira Kristina Ercegović.

“Mene je sam taj moj proces razvoja doveo do toga da sam počela raditi i proizvode. Jedan Božić su me ljudi počeli tražiti da im napravim kuglice, keksiće... Tražili su zdrave slastice. Zaključila sam da bih mogla imati i svoje proizvode i odlučila krenuti u to. Pod brendom Raw Sweets by Mihaela imam za sada 10 proizvoda i 18 vrsti torti. Imam pet vrsti kuglica, četiri vrste čokolade. Imam i namaz koji je kao mousse od lješnjaka i kakaa. Kod ulaska u trgovačke lance dosta mi je pomogao Business Caffe. Tamo sam upoznala dosta ljudi koji su spremni pomoći i koji su me pogurali u tom smjeru. Dobila sam preporuku, poslala uzorke, oni su napravili analize i dobili smo ulaz u dm, a sada smo u pregovorima i s još jednim lancem. Sve sama radim. To je još uvijek obrt, tako da mi pomažu i roditelji”, kaže Mihaela kojoj želimo da bude još uspješnija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara