Lijepa priča nedjeljom: Šibenik postaje turistička hit destinacija

Lijepa priča nedjeljom: Šibenik postaje turistička hit destinacija

Foto: TZ Šibenik / Index

ŠIBENIK, koji je u razvoju turizma dugo godina zaostajao za drugim gradovima na obali, posljednjih godina doživljava preobrazbu te postaje jedna od najatraktivnijih destinacija u Hrvatskoj.

Prije rata Šibenik je bio industrijski grad, te je zbog toga, usprkos bogatoj kulturnoj baštini i ljepotama, razvoj turizma bio usporen.

Nakon propasti industrije okrenuli se turizmu - i uspjeli

Nakon propasti industrije, okrenuli su se turizmu, realiziraju se velike investicije u turističke kapacitete, snažno je porastao i broj privatnih iznajmljivača, a uz pomoć novca iz europskih fondova obnovili su glavnu atrakciju - tvrđavu svetog Mihovila.

Broj noćenja i turista na području koje pokriva Turistička zajednica grada Šibenika kontinuirano raste pa su tako 2010. imali 803.235 noćenja i 180.020 dolazaka a dok je lani 2015. ostvareno 1.156.200 noćenja i 247.698 dolazaka.

Na području grada Šibenika postoje još tri samostalne turističke zajednice (Brodarica-Krapanj, Grebaštica i Zlarin) koje zajedno ostvaruju još dodatnih 240.000 noćenja pa je Šibenik ukupno ostvario lani oko 1.400.000 noćenja. Ova godina po svim pokazateljima će biti rekordna te u Turističkoj zajednici očekuju 1.500.000 noćenja.

Tvrđava Šubićevac - Barone (Foto: TZ Šibenik)

Broj privatnih iznajmljivača porastao 10 puta

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika kaže da su kod planiranja razvoja bili u svojevrsnoj prednosti u odnosu na okolne gradove jer su kretali gotovo "od nule".

"Naši nedostaci su se pokazali u ovome slučaju kao prednost jer za razliku od okolnih gradova i mjesta koji su već bili turistički izgrađeni i orijentirani prema uglavnom masovnom turizmu , mi smo kao novi, nedevastirani i neotkriveni na tržištu imali prostora za jedan polagani kontinuirani rast, izgradnju turističkih kapaciteta i infrastrukture te turističku valorizaciju svojih brojnih atributa. Moram napomenuti da smo na širem gradskom području i prije rata imali veliki i moćni hotelski kompleks Solaris koji je sada prerastao u giganta i po svojoj ponudi u jedan najkompletnijih turističkih resorta na Jadranu .

Šibenik turistički kontinuirano raste i još je daleko od potpune iskorištenosti svojih kapaciteta i pravi uzlet u prvenstveno kvalitativnom te kvantitativnom smislu očekujem u idućih 5-6 godina do kada bi se sve planirane investicije i programi trebali završiti", kaže Karađole.

Od ukupno 13 tisuća postelja 3.700 kreveta je hotelima, 260 u hostelima , 3.300 u kampovima i 5.500 u privatnom smještaju tj. sve skupa nešto manje od 13.000 kreveta.

Broj privatnih iznajmljivača u posljednjih šest godina porastao je gotovo 10 puta - 2010. imali su 51 iznajmljivača s ukupno 186 ležaja a danas je 486 registriranih iznajmljivača s 1762 ležaja.

Velika ulaganja turističkih kompanija


Šibenik je dobio i D-Resort - hotel visoke kategorije i marinu za megajahte, a otvaranjem hotela Life Heritage Palace oživljena je i gradska jezgra. Osim toga, turistička kompanija Solaris je ove godine uložila 20 milijuna eura u obnovi kapaciteta.

"Najvažnije investicije su nam svakako D-Resort – hotel visoke kategorije sa 70 soba zajedno sa marinom za mega jahte na poluotoku Mandalina turskog investitora a izgrađen po projektu Nikole Bašića , mali boutique hotel Life Heritage Palace u staroj gradskoj jezgri koji je pokrenuo proces revitalizacije stare jezgre izgradnjom kvalitetnog smještajnog objekta koji radi cijelu godinu pa tako za za sljedeću godinu imamo u najavi još nekoliko sličnih objekata. Solaris koji svake godine investira u povećanje kvalitete i kvantitete svoje ponude i ove je godine investirao 20 milijuna u potpunu rekonstrukciju hotela 'Jure' te mu povećao kapacitete za dodatnih 300 ležaja dok je prošle godine kompletno obnovio svoj najveći hotel Ivan", kaže Karađole.

D- Resort Šibenik (Foto: Facebook)


Godišnje se održi 300 kulturnih i zabavnih manifestacija

Uspjeli su razviti bogatu ponudu kulturnih i zabavnih sadržaja, pa se sada osim Međunarodnog dječjeg festivala, svake godine održava još tristotinjak raznih manifestacija.

"Po sezoni imamo oko 300 manifestacija što u organizaciji Grada i njegovih institucija,Turističke zajednice, kulturnih udruga i privatnih poduzetnika. Izdvojio bih Međunarodni dječji festival kao najstariji naš festival jedinstven u Europi zatim Festival dalmatinske šansone kao najbolji festival toga žanra u državi pa 'Okusi Mediteran' gastro festival s vrhunskim programom i svjetskim poznatim kuharima , Festival putnika – jedinstveni susret svjetskih putopisaca i pustolova, 'Šibenski plesni festival“ , 'Jazz off festival'... Poseban vrhunski program imamo na našoj najljepšoj pozornici - tvrđavi sv. Mihovila gdje se godišnje održi oko 30-tak priredbi od rock klasičnih koncerata do baleta i opera", kaže Karađole.

Tvrđava sv. Mihovila (Foto: TZ Šibenik / Valentino Dražić)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara