Linić ima plan: Dovoljno je poslati jasnu poruku i kreditni rejting neće pasti!

Foto: Boris Kovačev (Cropix)

"TREBAMO poslati jasnu poruku! i kreditni rejting neće pasti", poručio je danas ministar financija Slavko Linić govoreći o lošim prognozama prema kojima bi moglo doći do pada kreditnog rejtinga Hrvatske. "Poruka" koju bi, prema Liniću, trebala odaslati Vlada je da se može kroz efikasne državne investicije potaknuti gospodarski rast te istodobno smanjiti državnu potrošnju i deficit. Ministar Linić je naglasio kako bi premijer Zoran Milanović u vrlo skoro vrijeme trebao pokazati na kojim to točno investicijama možemo biti efikasni.

Okrenut ćemo negativne trendove

"Pokazat će se i koliko brzo u tijeku ove godine možemo okrenuti negativne trendove", naglasio je Linić koji je danas potpisao ugovor o zajmu za financiranje projekata iz područja zaštite okoliša u Ministarstvu financija.

Prema Liniću, trebali bi se usredotočiti na investicije u energetskom sektoru i to posebno na razvoj alternativnih izvora energije.

"Trebalo bi se usredotočiti i na promet posebno ulaganja u infrastrukturu Hrvatskih željeznica te putnički promet", rekao je Linić dodajući kako su upravo to pokazatelji mogućeg gospodarskog rasta u sljedećoj godini uz naravno rigoroznu štednju.

Štednja nije dovoljna tvrdi S&P

Podsjetimo kako je prošlog petka Agencija Standard & Poor's snizila rejting nekolicini članica eurozone što je dovelo do pada eura. No puno bitnije od te vijesti je činjenica kako je snižen rejting za zemlje koje su se držale preporuka te su u znatnoj mjeri smanjile javnu potrošnju. Sudeći prema agencija S&P štednja nije dovoljna mjera za izlazak eurozone iz recesije. No, za Linića sama najava štednje, garancija je da se kreditni rejting naše zemlje neće mijenjati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara