VIDEO Karamarko: Politika je prljavi posao - sve što radim, radim za domovinu

VIDEO Karamarko: Politika je prljavi posao - sve što radim, radim za domovinu

Foto: FAH, video: Index

TOMISLAV KARAMARKO danas je iza 10 sati dao izjavu za medije, u kojoj je objavio kako se povlači s mjesta predsjednika HDZ-a.

"Podnosim ostavku na mjesto šefa HDZ-a. Smatram se odgovornom osobom, smatram da otvaram prostor za novi impuls ovim činom. Ono što sam napravio u 4 godine za HDZ i RH mislim da je dobro, i na to sam ponosan.

Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku. Nakon ostavke, vjerujem da će brzo doći do novih rješenja", rekao je Karamarko.

LIVE STREAM press konferencije :

Tijek događaja:

10.37 "Ne znam što sam trebao izvještavati, to je iskonstruirana afera. Jesam li trebao prijaviti da sam kao dijete bježao dva puta iz vrtića? Ići su s tužbom na Upravnom sudu".

10.35 "Mi smo desni centar, ali pokrili smo cijelu desnicu. Zahvaljujući nama, u RH nema radikalne desnice. Strogi centar će netko drugi trebati zauzimati ipak".

10.34 "Nadam se da će biti više kandidata na izborima za šefa HDZ-a. Neću reći da mi je svejedno, volio bih da bude više kandidata".

10.33 "Afera Konzultantica je izmišljena afera koja je trebala poslužiti kao priprema za ovu paljbu na mene i sve što se događalo. To je hrpa izmišljotina, gnjusnih laži. Iz pravorijeka Povjerenstva sam shvatio da imam verbalni delikt. Ja sam samo rekao da treba i politički razgovarati s Mađarima, što nitko sada ne radi. Nikad nisam rekao da povučemo arbitražnu tužbu, samo da i oni i mi povučemo se može napraviti to".

10.32 "HDZ je srušio svoju Vladu. To zvuči i djeluje jako ružno. Ta Vlada nije mogla funkcionirati više, zbog savjesti svoje".

10.31 "Namjerno sam sada sazvao pressicu da ne ispadne da me se pritiskalo na Predsjedništvu".

10.30 "Mi smo desni centar, nemojmo se micati iz desnog centra, jer ćemo tako izgubiti članstvo i simpatizere. Moramo biti jako oprezni. U strogi centar možemo ići samo s pravim i strogim reformama. Svjetonazorski, mi smo desni centar. Tko odstupi od toga, vjerojatno neće dobro proći na izborima".

10.27 "Mi smo HDZ-u vratili korijenima, politici doktora Tuđmana. Naša politika je uvažavala pluralizam i demokraciju. Činjenicu da smo članovi NATO-a i EU-a. Mi smo s tom politikom dobili 5 izbora, do sada smo pobjeđivali. Na jednoj sjednici Predsjedništva sam dobio mandat za preslagivanje, a ako ne uspijemo, onda novi izbori. Ja 5 godina pobjeđujem i odlazim s mjesta predsjednika, Milanović 4 godine gubi i ostaje".

10.26 "Nema razloga da me se izbaci iz stranke. Pokušat ću sa svojom strankom ostati u dobrim odnosima. Ima primjera u prošlosti izbacivanja, ali s time treba prekinuti".

10.25 "Ja sam zaljubljenik u svoju domovinu, homo politicus ali ne na klasičan način. Sve što sam do sada radio, u policiji, u SOA-i, ponosan sam na sve što sam napravio".

10.22 "I dalje ću naći načina da služim svojem narodu. Politički oponenti pričaju suprotno od ovog što ja pričam, to i očekujem. Mene je najviše smetalo, to je bilo ignoriranje HDZ-a u toj kombinaciji. Nismo imali pristup bitnim odlukama, bitna gospodarstva su uzeli MOST-ovci, nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena, a pobijedili smo na izborima. Mogao sam to trpiti 6 mjeseci, a oni nekad sada pričaju što hoće. Ja nikad nisam bio nezgodan suradnik nikome, osim izgleda sada. Tko se buni? Bune se oni koji se sada boje za svoje fotelje. Moguće, to je ljudski i to može biti problem".

10.21 "Nadam se da će biti više kandidata za predsjednika novog. Ne vidim nikoga sada na čelu stranke. Ova Vlada je bila disfunkcionalna, neke reforme nisu provođene nužnim tempom, neke su zaustavljene, kao i neki projekti. Puno riječi o kadroviranju, interesima... Šest mjeseci za tako nešto je previše, to može najviše dva ili tri. Ovo je možda jedan sistem šok terapije, ja se po treći put povlačim. Kad se trebalo svađati s MOST-ovcima za mjesto premijera, povukao sam se zbog interesa HDZ-a. Nisam htio bogatiti CV. Povukao sam se i kad su rekli nemoj biti potpredsjednik Vlade, i tada sam dao ostavku. I sad se povlačim ako će RH i HDZ-u biti bolje. Ne znam kako više dokazati domoljublje", kazao je.

10.20 "Htio sam doći ovdje sam. Tko me najviše razočarao? Ne mogu vam odgovoriti, politika je prljavi posao, a ne bi to trebao biti. Trebala bi biti plemenita, za dobrobit vlastitog naroda. Ponekad me mogu razočarati odnosi koji bi mogli biti na višoj razini, u HDZ-u, ali i šire".

10.16 "Jučer nisam dao ostavku jer je bilo tehničkim problema, nikakve mistifikacije. Mnogima će biti drago zbog ovoga, mnogima će biti krivo. Koristim priliku da zahvalim svim članovima HDZ-a koji od naše stranke nemaju nikakve materijalne koristi, koji nikada nisu očekivali sinekure ili osobni boljitak. Zahvaljujem tisućama koje su me izabrale. Zahvaljujem i svim onima koji me zadnjih dana bodre, podržavaju, šalju poruke, koji su me pokušali spriječiti. Hvala im lijepo na tome. Želim da se što prije konsolidiramo. Želim nasljednicima da rade dobro i da budu uspješni. U ove 4 godine vratila je dignitet. Dobila je mišiće. Bez nas na desnom centru, nema ni jake ljevice, a to mislim da je bitno, taj bipolarizam. Sad dolazi borba za gospodarstvo i kvalitetu života hrvatskog čovjeka. Žalosti me iseljavanje ljudi.

Ova Vlada nije funkcionirala, bilo je pitanje odgovornosti prekinuti to i reći dosta. Najlakše je bilo ostati u fotelji prvog potpredsjednika Vlade", rekao je.

10.12 Tomislav Karamarko započeo je s obraćanjem novinarima.

"Mislim da je moja dužnost da vas obavijestim ono što dva tri dana u zraku visi. Podnosim ostavku na mjesto šefa HDZ-a. Smatram se odgovornom osobom, smatram da otvaram prostor za novi impuls ovim činom. Ono što sam napravio u 4 godine za HDZ i RH mislim da je dobro, i na to sam ponosan. Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku. Nakon ostavke, vjerujem da će brzo doći do novih rješenja", rekao je.

10.10 Stigao je i Milijan Brkić.

10.00 Glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka najavio je da će press konferencija kasniti nekoliko minuta.

9.55 Stigli su i Ivana Maletić i Željko Reiner.

9.53 Novinarima je omogućen ulazak u središnjicu HDZ-a.

9.47 Stigao je i sam Tomislav Karamarko.

9.42 U središnjicu je stigao i tehnički ministar Oleg Butković.

"Znam da postoji veliki interes javnosti, ali dozvolite da ovu situaciju sredimo unutar obitelji. HDZ je uvijek u teškim trenucima donosio hrabre odluke, pa će tako i sada. Još uvijek imamo predsjednika stranke. Plenković je jedan od kandidata koji je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, mi još uvijek imamo predsjednika, a tko će u konačnici biti, to ćemo vidjeti", rekao je.

Nije htio odgovoriti ima li on sam ambiciju postati šefom HDZ-a.

9.30 U središnjicu HDZ-a ušao je Josip Bilaver, no nije htio davati izjave za medije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara