Ljajić: Hadžić i Mladić bi, da su u Srbiji, odmah bili izručeni Den Haagu

AKO BI se utvrdilo da se haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić nalaze u Srbiji, oni bi odmah bili izručeni Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić Televiziji B92, uoči odlaska u Den Haag, gdje će se u utorak poslijepodne sastati s predsjednikom suda Theodorom Meronom i glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

"Slučaj optuženih generala je po mnogo čemu specifičan i zaista je najbolja varijanta ono što je premijer Srbije Vojislav Koštunica govorio, da se oni predaju. Olakšali bi zemlji, olakšali bi svoju poziciju, olakšali bi nama napore da osiguramo njihovu obranu sa slobode. Također, sasvim je izvjesna mogućnost da ti slučajevi budu obrađeni pred domaćim sudovima", kazao je ministar Ljajić, dodajući da će predsjednika Haaškog suda i glavnu haašku tužiteljicu pokušati uvjeriti da su vlasti u Srbiji spremne na ozbiljnu suradnju s tim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako se nesuradnja s Den Haagom nastavi, kazao je Ljajić, Srbija i Crna Gora riskiraju da budu izostavljene iz europskih integracija, "Partnerstva za mir" i drugih međunarodnih aranžmana. "Stranci nam ostavljaju posjetnice uz poruku da im se javimo kad riješimo pitanje Den Haaga", kazao je ministar Ljajić.

Haaško tužiteljstvo optužilo je prošle godine za ratne zločine na Kosovu 1999. godine četvoricu vojnih i policijskih generala, Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića (jedini se ne nalazi u zemlji), a potom i Gorana Hadžića, zbog ratnih zločina počinjenih u ratu u Hrvatskoj. Policijski general Lukić dosad se nije javno oglašavao o eventualnoj dobrovoljnoj predaji Haaškom sudu, dok su generali Pavković i Lazarević javno odbijali mogućnost predaje. Optuženi Hadžić je odmah po objavljivanju haaške optužnice, uz - kako tvrdi glavna haaška tužiteljica - pomoć vlasti u Beogradu pobjegao iz Novog Sada, gdje je živio nakon oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske u ljeto 1995. godine.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica pozvao je prije nekoliko dana je, u intervjuu novosadskom "Dnevniku", haaške optuženike da se sami predaju Haaškom sudu, objasnivši da to nije ranije učinio "jer izravno obraćanje optuženicima može imati samo manifestcijski karakter, koji u osnovi ništa ne rješava".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara