Ljekovite leće u borbi protiv očnih bolesti

BOLESTI očiju, poput glaukoma, mogle bi se lakše i sigurnije liječiti novom vrstom kontaktnih leća koje su ujedno i lijek, a s njihovom bi upotrebom kapljice za oči postale stvar prošlosti, priopćili su znanstvenici Sveučilišta na Floridi.

Meke kontaktne leće stopljene s lijekom za oči omogućuju pouzdaniju primjenu lijeka, a leće bi se mogle nositi i do 15 dana bez skidanja. Znanstvenici su lijek smjestili u sitne čestice nevidljive ljudskom oku, tzv. nanočestice, i dodali ih želatinastom materijalu koji se koristi za izradu mekih kontaktnih leća, a koje se mogu napraviti tako da ujedno služe i za korekciju vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi očni problemi obično se rješavaju primjenom kapljica za oči. To, međutim, znači učestalu primjenu i nespretnost postupka koji onemogućuje točno doziranje lijeka, a time i nepotrebno rasipanje lijeka. Kapljice se, osim toga, miješaju sa suzama i istječu kroz nosnu šupljinu te na kraju završe u krvotoku, što povećava rizik od nepoželjnih popratnih pojava.

"Ljekovite leće" bi sve to mogle spriječiti postupnim otpuštanjem lijeka u oko. Osim liječenja očnih bolesti, isti bi se postupak mogao koristiti i antibiotikom kako bi se proizvele kontaktne leće s produljenim nošenjem. Na taj bi se način mogle spriječiti razne bakterijske infekcije oka.

Znanstvenici procjenjuju da bi se ljekovite kontaktne leće na tržištu mogle pojaviti za desetak godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara