Ljevičar iz BiH optužuje Hrvatsku da je sudjelovala u manipulacijama oko izbora

Ljevičar iz BiH optužuje Hrvatsku da je sudjelovala u manipulacijama oko izbora
Screenshot: YouTube

KANDIDAT SDP-a BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva Denis Bećirović optužio je danas bez ikakvih dokaza institucije Hrvatske, uključujući i hrvatsku obavještajnu agenciju, da su u interesu HDZ-a BiH sudjelovale u manipulacijama prijavama birača iz inozemstva za dopisno glasanje što je sastavni dio nacionalističke kampanje u BiH u kojoj se kao relevantne uzimaju i tvrdnje paraobavještajnih krugova i njima bliskih medija.

Upleten i Vaso Brkić?

Najprije je Zurnal.info iz Sarajeva, blizak obavještajnim krugovima, objavio informacije kako je navodno po nalogu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića prijavljen veliki broj birača za glasanje dopisnim putem iz Hrvatske. Navedeni su primjeri dvije osobe s područja Tomislavgrada koje su prijavljene za glasanje s adresa u Hrvatskoj na kojima one navodno ne žive.

Istodobno, mediji u BiH ranije su objavili svjedočenje Anela Kajtezovića iz središnjeg dijela zemlje kojega je netko prijavio da će glasati dopisno iz Austrije s adrese na kojoj živi izvjesna Fadila Požegović. Slično je ustvrdio i Abid Dudić iz Novog Zvornika koji je registriran za glasanje u Srbiji. No Bećirović problem vidi samo u Hrvatskoj tvrdeći da su se službene institucije te zemlje upetljale u makinacije oko prijava birača za listopadske izbore.

Tvrdnje nije potkrijepio nikakvim dokazima

"Ovo je nažalost tek posljednji u nizu napada institucija Hrvatske na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i pokušaj njegovog podrivanja. Sada se to ogleda kroz pokušaje izravnog, sustavnog utjecaja na rezultate izbora u Bosni i Hercegovini", napisao je Bećirović.

Pozvao je ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno reagira na navodne zloporabe u hrvatskom državnom poštanskom sustavu te "vjerojatno i obavještajnih struktura ove zemlje" u funkciju HDZ-a BiH i zloporabe te krivotvorenje podataka o biračima iz BiH.

Svoje tvrdnje nije potkrijepio nikakvim dokazima, no ocijenio je kako je "očito da Republika Hrvatska opet postaje država desničarskog HDZ-a Hrvatske" koja se, kako tvrdi, nastavlja agresivno miješati u unutarnja pitanja države BiH.

Bećirović nije jedini koji u predizbornoj kampanji kritizira Hrvatsku

Bošnjački kandidati za člana Predsjedništva Denis Bećirović i Šefik Džaferović u predizbornoj kampanji često na meti kritika imaju Hrvatsku, kao i probošnjački političar hrvatskih korijena Željko Komšić koji je nedavno ustvrdio da je Hrvatska novcem opljačkanim od BiH otvorila konzulat u Livnu.

Komšić tako nastoji mobilizirati bošnjačke birače da ga podrže u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gdje je najozbiljniji protukandidat aktualnom hrvatskom članu BiH Predsjedništva Draganu Čoviću iz HDZ-a BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara