Ljubica Lalić: Oko 90 posto članstva HSS-a revoltirano eventualnom koalicijom s HDZ-om

BIVŠA saborska zastupnica HSS-a Ljubica Lalić kaže kako će koalicija s HDZ-om izazvati masovan revolt kod članstva i birača HSS-a jer, prema njenim informacijama, njih 80 do 90 posto podržava jedino koaliciju sa SDP-om, a u suprotnom prijete izlaskom iz stranke.

"Telefon mi nije prestajao zvoniti nakon što se pročulo da je Friščić, izgleda, dogovorio s HDZ-om koaliciju. Jednostavno ne mogu vjerovati da bi on to učinio protiv volje članstva i bez da se konzultira s ograncima županijskih organizacija", govori za Index Lalić. Protiv koalicije s HDZ-om su članovi cijele Slavonije i Dalmacije te Sjeverozapadnog dijela, tvrdi ona na osnovi vlastitih kontakata, a kaže i da su do sličnog odnosa došle ankete među članovima, ali i one koje su pratile stranke u predizbornom vremenu.

Dodaje kako je bivši predsjednik stranke, Zlatko Tomčić prije četiri godine, kada se govorilo o eventualnoj koaliciji s desnicom išao na konzultacije sa svakim županijskim ogrankom, kako bi saznao raspoloženje članstva.

Ono je bilo takvo da nije pristao na koaliciju, kaže Lalić, a situacija danas nije puno drugačija. O tome, smatra li, s obzirom na činjenicu da Sanader više nema s kime koalirati ako ih HSS odbije, da će se seljacima ispuniti svi ili gotovo svi uvjeti, samo kako bi ih se zadržalo, Lalić kaže da ne vjeruje u takav rasplet.

"Koalirati s HDZ-om znači biti ćorav pokraj zdravih očiju"

"To što oni obećavaju ne znači da će obećanja i ispuniti. Pogledajte što se dogodilo s umirovljenicima - obećali su povrat duga pa promijenili model koji je koristila prethodna vlada, tako da bi isplatili samo polovicu iznosa kojega je država trebala vratiti. Sankciju je osjetio HSU", kaže Lalić. Uvjerena je da će posljedice koalicije s HDZ-om biti vrlo neugodne za HSS, što će se najbolje vidjeti na lokalnim, a onda i na sljedećim parlamentarnim izborima.

"Ako ne možete izvući pouku iz primjera HSU-a i HSP-a, to znači biti ćorav pokraj zdravih očiju", zaključuje HSS-ovka.

Vjerujem da će Sanader ponuditi sve, ne vjerujem da će Friščić pristati

Lalić kaže ne vjeruje napisima u medijima da su HSLS i HSS pristali na koaliciju s HDZ-om nakon što ime je obećano četiri mjesta u novoj vladi.

"Vjerujem da im je Sanader ponudio, on bi im ponudio sve, ali ne vjerujem da je predsjednik na to pristao jer bi išao protiv volje članova", kaže Lalić.

Glasnogovornik HSS-a: Neki su zadovoljni, neki nisu

Glasnogovornik stranke Nenad Matić nam je rekao kako je Friščić upoznat da se izvjesni dio članstva protivi koaliciji s HDZ-om, ali da ne zna u kojem su omjeru zadovoljni, odnosno nisu zadovoljni.

"Za omjere ne znam, neki su zadovoljni neki nisu. Onaj tko tvrdi da je osamdeset posto protiv HDZ-a, mora da je u toliko dobrim kontaktima s članstvom da ni sam predsjednik nije bolje upoznat s njihovim raspoloženjem", ironičan je Matić. Nije mu poznato kani li se Friščić dogovoriti sa svojim članstvom ili će konačnu odluku, bez konzultacija s njima, donijeti Predsjedništvo HSS-a, koje upravo zasjeda.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara