Ljubljana: Prve slovenske reakcije na susret Žužul-Rupel

Prvi susret ministara vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske nakon formiranja nove hrvatske vlade nastavak je otopljavanja u međusobnim odnosima nagovješten još prije tjedan dana prilikom susreta slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, prve su reakcije slovenskih elektronskih medija na popodnevne razgovore šefova diplomacija Miomira Žužula i Dimitrija Rupela.

Ipak, ministri su konkretne poteze u vezi rješavanja otvorenih pitanja prepustili predsjednicima vlada čiji je susret planiran krajem ovog mjeseca, navode mediji.

Za Sloveniju je u ovom trenutku najvažnije pitanje graničnog sporazuma, za koje nema brzog rješenja i za koje će trebati pričekati nekoliko godina, možda i desetljeće, osobna je ocjena koju je u javljanju iz Zagreba iznio dopisnik slovenske Radiotelevizije. On je podsjetio da je i prilikom nastupa vlade bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana došlo do "toplog vjetra" u odnosima Ljubljana - Zagreb, kada se činilo da je sporazum o granici na vidiku. No, taj se optimizam, podsjeća dopisnik, ubrzo pokazao balonom od sapunice koji se ubrzo izgubio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o demonstrativnoj ostavci hrvatskog veleposlanika u Ljubljani Celestina Sardelića i tome imaju li podloge informacije da će ga naslijediti Mate Granić, dopisnik je iznio ocjenu da je ipak riječ o potezu koji se u hrvatskim krugovima očekivao, te da će trebati pričekati mjesec-dva da se vidi tko će biti njegov nasljednik na tom mjestu. Zbog Granićevih poznatih stajališta o hrvatsko-slovenskim pitanjima bila bi riječ o "svojevrsnoj poruci" slovenskoj politici, ocjena je koju je iznio dopisnik slovenske televizije.

(Hina) fl dv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara