Jurčić: Švicarci će stopirati divljanje švicarskog franka

Jurčić: Švicarci će stopirati divljanje švicarskog franka

Foto: Nikola Wolf / Podravski list / Cropix

ODLUKA Švicarske narodne banke da nizom mjera zaustavi rast nacionalne valute, mogla bi spasiti i novčanike desetaka tisuća hrvatskih građana kreditno vezanih uz franak.

Švicarska banka je jutros najavila da će bankovne depozite povećati s 30 na čak 89 milijardi franaka, što je mjera za koju ekonomist Ljubo Jurčić tvrdi da će stopirati divljanje "švicarca".

"Već dugo upozoravam da su naši građani žrtve slabljenja eura prema franku, a ogromnu potražnju za švicarskom valutom može zauzdati upravo njegova povećana ponuda. Možemo to usporediti s ponašanjem građana u krizi: svi krenu podizati svoje pologe na bankama, a kad vide da to mogu, onda odustanu. Slično očekujem i u ovoj situaciji, tržište će prepoznati da franka ima dovoljno, a to bi na dva do tri tjedna trebalo smiriti potražnju. Smanjena potražnja će generirati i pad tečaja franka", izjavio je za Index Jurčić.

On tvrdi da se Švicarska banka na mjere odlučila ponajprije zbog svog gospodarstva, gdje je rastom "švicarca" život postao osjetno skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U Europi imamo krizu u zemljama eurozone, u SAD-u politički šou oko novog zaduživanja, obje valute zbog toga slabe, tako da su mnoge fizičke osobe svoju ogromnu štednju iz eura i dolara prebacivali u franak. To je dobrim dijelom izazvalo njegovo dodatno jačanje", pojasnio je Jurčić.

I dalje tvrdi da devizna klauzula ugrožava monetarni suverenitet Hrvatske i da bi je trebalo ukinuti, a to će vjerojatno biti i dio njegovog programa na parlamentarnim izborima, samo što je još nepoznato na kojoj će se listi pojaviti.

Mjere Švicarske narodne banke pomoći će i Jadranki Kosor, koja dosad nije postigla gotovo ništa u pregovorima s domaćim bankarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara