Lončarević: Analizom je utvrđeno da su jagode zdrave

ANALIZOM je utvrđeno da su zdravstveno ispravni svi uzorci jagoda nedavno uzeti od glavnih opskrbljivača zagrebačkih tržnica, izjavio je danas zamjenik glavne sanitarne inspektorice u Zagrebu Ivan Lončarević.

Lončarević je za Hinu rekao da su danas primili izvješća nadležnih zdravstvenih ustanova u kojima stoji da je analizom i superanalizom u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo utvrđeno da su svi uzeti uzorci jagoda zdravstveno ispravni.

Da su uvezene jagode zatrovane pesticidima posumnjalo se prošli tjedan.

Potaknuti medijskim napisima "o otrovnim ranim marokanskim jagodama", za koje je u međuvremenu utvrđeno da su uvezene iz Španjolske, zagrebački su inspektori 19. ožujka uzeli uzorke u a Zelenoj tržnici i Veletržnici - glavnim opskrbljivačima svih zagrebačkih tržnica. Uzorke su uzeli i sa trešnjevačke i jarunske tržnice.

Za jednu od vrsta ranih jagoda njemački je ogranak organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace nedavno utvrdio da su otrovne zbog ostataka pesticida.

Pomoćnik direktora Tržnica Zagreb Branko Spajić potvrdio je tada da se neke vrste ranih marokanskih jagoda prodaju i na zagrebačkim tržnicama i da trgovci mogu raditi sve dok im sanitarni inspektori ne zabrane prodaju.

Lončarević je odmah nakon uzimanja uzoraka Hini izjavio da ništa ne može ući u zemlju, glavno skladište ili promet, a da granična sanitarna inspekcija ne ispita zdravstvenu ispravnost namirnica. Rekao je tada i da ostataka pesticida u jagodama može biti, naravno, u dopuštenim količinama.

Ovih dana, dok se čekalo na rezultate analize kupci su uglavnom zaobilazili prodajna mjesta s jagodama, pa im je i cijena pala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara