LONDON: KRIZA U SJ. KOREJI UTJECAT ĆE NA ODNOSE S PJONGJANGOM

Odlazak inspektora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) iz Sjeverne Koreje na zahtjev sjevernokorejskih vlasti ´utjecat će´ na diplomatske odnose Londona i Pjongjanga, uspostavljene prošle godine, upozorio je u subotu Foreign Office.

Glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova izjavila je kako je Velika Britanija ´vrlo zabrinuta´ razvojem situacije u Sjevernoj Koreji. IAEA je danas izvijestila kako će inspektori zemlju napustiti 31. prosinca na zahtjev sjevernokorejskih vlasti.

´To će zasigurno utjecati na naše odnose, jer je nemoguće održavati normalne diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom dok ta zemlja ne odustane od svog programa razvoja nuklearnog oružja i dok ne ispuni međunarodne obveze´, kazala je glasnogovornica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni London iznenadio je javnost u prosincu 2000. najavivši uspostavljanje diplomatskih odnosa s Pjongjangom. U srpnju 2001. Britanci su otvorili prvo veleposlanstvo u Sjevernoj Koreji.

´Veleposlanstvo će i dalje raditi i za sada nema nikakvih naputaka o njegovu zatvaranju. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo održali diplomatske odnose´, no nastala kriza ´komplicira stvari´, kazala je britanska glasnogovornica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara