LONDON ODUSTAJE OD SUĐENJA BRITANCIMA IZ GUANTANAMA

Britanska vlada obavijestila je Sjedinjene Države da odustaje od zahtjeva za povratkom svojih državljana koji su zatvoreni u američkoj vojnoj bazi na Kubi u Guantanamo Bayu kako bi im se sudilo u Velikoj Britaniji, objavio je Sunday Telegraph.

Odluka je donesena nakon konzultacija vladinih pravnika koji su upozorili na poteškoće koje bi nastale u sastavljanju optužnice zbog nedostatka dokaza, navodi list.

Vlada je zabrinuta također i zbog posljedica koje bi po javnost i na političkom planu imalo rušenje optužnice u Velikoj Britaniji, dodaje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Guantanamu su zatočena devetorica Britanaca osumnjičenih za terorizam. Dvojica među njima, Moazzam Begg (35) i Feroz Abbasi (23), nalaze se na popisu šestorice zatočenika koje Sjedinjene Države optužuju za pripadnost al-Qaedi, zbog čega bi im mogao suditi američki vojni sud.

Nakon razgovora s Londonom, Washington je pristao da za dvojicu Britanaca neće tražiti smrtnu kaznu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je 23. srpnja da će London pokušati osigurati da teroristi, ako ih američki sud proglasi krivima, kaznu služe u domovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara