"Lopovi, isplatite nam plaće"

RADNICI sinjske tvornice konca Dalmatinka Nova, danas su doputovali u Zagreb i započeli svoj "križni put" u kojemu izražavaju nezadovoljstvo zbog čak devet neisplaćenih plaća.

Hrvatski fond za privatizaciju bio je prva njihova postaja. Glasnim zvižducima i povicima "lopovi", nezadovoljni su radnici tražili rješavanje njihovih osnovnih ljudskih i radničkih prava.

Tvrtku Dalmatinka Nova prije šest je godina kupila tvrtka La Distributice, koja je u vlasništvu braće Ladini iz Trsta. Današnja joj je vrijednost 160 milijuna kuna.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, rekao je novinarima kako bi braći Ladini i nakon svih plaćenih obveza još uvijek ostalo 10 milijuna eura čiste zarade. Dodao je kako je njihova politika jasna te da ona znači kupnju tvrtke, micanje radnika i dobru zaradu.

Svoj križni put radnici nastavljaju ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, talijanskog veleposlanstva te Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, u Dalmatinki Novoj zaposleno je 420 radnika koji su od 12. svibnja započeli štrajk glađu. Prije toga Visoki trgovački sud u Zagrebu usvojio je žalbu braće Ladini protiv rješenja o stečaju tvrtke, koji je donio Trgovački sud u Splitu. To je i bio povod štrajku glađu ogorčenih radnika.

B.V.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara