Lopudski Umjetnički paviljon u Španjolskoj dobio "nasljednika"

Lopudski Umjetnički paviljon u Španjolskoj dobio "nasljednika"

U SKLOPU Bijenala suvremene umjetnosti u španjolskoj Sevilji otvoren je novi Umjetnički paviljon, točnije "anti paviljon" naziva "The Morning Line", suvremenog umjetnika Matthew Ritchieja i Zaklade za suvremenu umjetnost T-B A21.

U lipnju 2007. godine, na otoku Lopudu kod Dubrovnika, u organizaciji Zaklade za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21), pod predsjedanjem svjetski poznata kolekcionarka suvremene umjetnosti Francesce von Habsburg, otvoren je prvi Umjetnički paviljon: "Your Black Horizon" skandinavskog umjetnika Olafura Eliassona i britanskog arhitekta Davida Adjaya. Ovu jedinstvenu svjetlosnu instalaciju Zaklada T-B A21 naručila je i svečano predstavila s velikim uspjehom među kritičarima i javnosti u programu venecijanskog bijenala umjetnosti (2005.) i arhitekture (2006.) nakon čega je Paviljon postavljen i otvoren na hrvatskom otoku Lopudu.

Paviljon objedinjuje umjetnost i arhitekturu u jedno na način da jednostavna drvena konstrukcija predstavlja "okvir" svjetlosnoj instalaciji prilagođenoj svjetlosnim mijenama same lokacije otoka. U samo nekoliko mjeseci od dana otvorenja Umjetnički paviljon na otoku Lopudu postao je svjetska umjetnička i turistička atrakcija, a o njemu kao i samoj lokaciji na kojoj je postavljen izvještavali su brojni svjetski mediji.

Otvorenjem lopudskog paviljona službeno je označen i početak realizacije ideje o stvaranju proaktivne mreže izložbenih prostora za suvremenu umjetnost, a koja se zasniva na instalacijama privremenih, takoreći "putujućih", muzeja u manjim, teže dostupnim sredinama, s namjerom poticanja integracije lokalnog kulturnog sektora na međunarodnu razinu kao i sveopćem razvitku kulturnog, gospodarskog, turističkog i društvenog sadržaja.

Nešto više od godinu dana nakon otvorenja Umjetničkog paviljona na Lopudu, proteklog je tjedna u sklopu Bijenala suvremene umjetnosti u španjolskoj Sevilji otvoren novi Umjetnički paviljon: "The Morning Line". Novi Paviljon rezultat je trogodišnje intenzivne suradnje umjetnika Matthew Ritchieja, arhitekata Aranda/Lasch, strukturalnih dizajnera iz britanskog studija Arup Advanced Geometry Unit (Arup AGU) te zaklade Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21). Paviljon je predstavljen u sklopu bijenalne izložbe "YOUniverse" koja je posvećena konvergenciji umjetnosti, znanosti i tehnologiji.  

"The Morning Line" je svojevrsna okosnica samog Bijenala u Sevilji (Španjolska). Elegantno provokativna, osam metara visoka i 20 metara duga građevina, obložena sa 17 tona aluminija predstavlja presjek informacija iz različitih područja - umjetnosti, glazbe, arhitekture, inženjeringa, matematike, fizike, kozmologije i tehnologije, te je najambiciozniji projekt točnije građevina zaklade T-B A21 i umjetnika Matthewa Ritchieja koji je, izabran između 100 "umjetničkih inovatora" novog milenija od strane Time magazina, općenito zainteresiran za jedan interdisciplinaran pristup umjetnosti crpeći svoju inspiraciju iz raznih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova nesvakidašnja konstrukcija, dizajnirana kao porozan "anti paviljon", predstavlja i ruševinu i spomenik. Okarakterizirana je kao autorovo nastojanje da stvori usklađeno i dosljedno prepoznatljiv sustav u i s umjetnosti, a jedan od glavnih ciljeva u projektu paviljona "The Morning Line" je stvoriti svojevrstan arhitektonski jezik gdje geometrija i umjetničko izražavanje predstavljaju istinsko jedinstvo, iste razine. Da bi se to postiglo arhitektonski dvojac iz New Yorka - Aranda/Lasch i specijalist iz britanskog studija Arup AGU dizajnirali su konstrukcijski element nazvan "The Bit" čiji je oblik izveden iz zarubljenog tetraedara koji mogu biti različitih veličina - od milimetarskih do onih veličine svemira.

Brojni izrazi i priče isprepleteni u fizičku strukturu koja je dopunjena sa video animacijama stvorenim u suradnji s Nick Rothom i James Caseom, kao i "akustični identitet" omogućuju da "The Morning Line" postane interaktivni glazbeni instrument sa opremom Meyer Sound Laboratoriesa koji stvara melodiju u trenutku kad posjetitelji prolaze kroz Paviljon. Ovo interaktivno akustično iskustvo, prikladno nazvano "Ghost Net", funkcionira tako što reagira na prisustvo i pokrete posjetitelja, proizvodeći zvukove prilagođene posjetiteljima iz bogate zbirke zvukova. Šest različitih unutrašnjih i vanjskih muzičkih etapa koje tvore tihe odvojene zvučne strukture unutar Paviljona, nevidljive paralele arhitekture, dizajnirane su od strane Tonya Myatta i Davida Shepparda.

No, postavljenjem i predstavljanjem paviljona "The Morning Line" ovaj projekt nije završen. Naime, dva glazbena gosta - muzičari Bryce Dessner i Florian Hecker, pozvali su vodeća imena iz područja suvremene glazbe i akustike da komponiraju nova posebna djela ekskluzivno za sljedeću etapu "The Morning Line". Oni su Jon Thor Birgisson, Alex Somers (Riceboy Sleeps), Bryce Dessner, Jimenez de Cisneros, Florian Hecker, Bruce Gilbert, Lee Ranaldo, Thom Willems i Chris Watson. Djela će biti izvođena kroz sljedeća tri mjeseca, sve dok "anti paviljon" ne bude rastavljen i premješten na svoju sljedeću lokaciju - krov dvorane Kraljice Elizabethe - South Bank Centra u Londonu u proljeće 2009. U budućnosti će, postavljanjem paviljona "The Morning Line" na novu lokaciju, posebni  gosti - glazbeni kompozitori i izvođači biti pozvani da pripreme nove programe i nove smjernice projekta što ima za cilj stvoriti akustičan identitet arhitektonske strukture umjetničkog paviljona.

Zajedno s lopudskim projektom Umjetnički Paviljon: "Your Black Horizon", Davida Adjayea i Olafura Eliassona, "The Morning Line" predstavlja novi korak u umjetničkom interdisciplinarnom programu zaklade T-B A21. U planu je treći Umjetnički Paviljon, nazvan The Garden of Earthly Delights, ovlašten od arhitekata Francois Roche i Stephanie Lavaux/R&Sie(n), predstavljen na ovogodišnjem venecijanskom bijenalu arhitekture, a namijenjenom za otok Lopud u budućnosti. Paviljon "The Morning Line" ostaje otvoren do 11. siječnja 2009. u sklopu Trećeg bijenala suvremene umjetnosti u Sevilji (Španjolska). Kustos bijenala je Peter Weibel, a stručni suradnici na projektu YOUniverse i postavljanju paviljona "The Morning Line" su Marie-Ange Brayer i Wonil Rhee. "The Morning Line" postavljen je na lokaciji Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, Monasterio de la Cartuja de Santa Maria de las Cueva, Avda. Americo Vespucio, Sevilja.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara