Lufthansa donosi širokopojasni pristupInternetu na međukontinentalnim letovima

LUFTHANSA je započela s testiranjem prve širokopojasne računalne mreže ugrađene u komercijalni zrakoplov Boeing 747-400 na liniji Frankfurt-Washington. Deutsche Lufthansa AG tako postaje prva zrakoplovna tvrtka koja nudi let tijekom kojeg putnici mogu iz udobnosti sjedala pristupati Internetu putem brzih širokopojasnih veza.

Infrastrukturu za dvosmjerni prijenos podataka između zrakoplova i tla  u stvarnom vremenu (downstream veza je brzine 3 Mbps, dok upstream veza radi na brzinama 128 Kbps) osigurava pružatelj mobilnih informacija Connexion By Boeing. Cisco Systems osigurava tehnologiju za bežično umrežavanje zrakoplova, sukladnu sa Wi-Fi (IEEE 803.11b) standardom, te priključak za Ethernet mrežu postavljen u putničkim sjedalima.

U zrakoplov je ugrađeno pet Ciscovih Aironet bežičnih pristupnih točaka serije 350, uključujući i jedan Cisco 3640 usmjerivač (router) i devet Cisco Catalyst preklopnika (switch) iz serije 3548 XL. Lufthansa Technik je modificirala, testirala i certificirala Ciscovu standardnu opremu da bi se udovoljilo regulacijama civilnog zračnog prijevoza.

Dr. Burkard Wigger, rukovoditelj projekta FlyNet u Lufthansi, izjavio je: "Razmotrili smo nekoliko drugih solucija za postavljanje mreže u naše zrakoplove, no na kraju smo odabrali Cisco zbog njihove tehnologije bežičnih mrežnih rješenja i umrežavanja s-kraja-na-kraj mreže. Osim toga, Cisco Systems se dokazao kao iznimno sposobna korporacija koja se uspješno nosi sa vrlo specifičnim zahtjevima koje valja ispuniti prilikom projektiranja mreže u našim zrakoplovima. Uvjeren sam da će naši putnici cijeniti uslugu širokopojasnog pristupa Internetu na Lufthansinim letovima jer će vrijeme provedeno na letu moći iskoristiti za informiranje, rad i zabavu."

Detaljno testiranje mreže na liniji Frankfurt-Washingtona potrajat će tri mjeseca da bi se na vrijeme uočili i ispravili možebitni nedostaci. Lufthansa predviđa da će u sljedeće dvije godine sve njihove  međukontinentalne linije opremiti širokopojasnim pristupom Internetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj projekt predstavlja prirodni nastavak suradnje Cisca i Lufthanse koji otprije zajednički razvijaju tehnologije koje će poslovnim ljudima tijekom trajanja leta na komercijalnim i poslovnim linijama omogućiti povezivanje sa aplikacijama od ključne važnosti za njihov posao.

U ovom trenutku, Lufthansa pažljivo razmatra Ciscovu 3200 seriju usmjerivača mobilnog pristupa koji bi trebao biti ključna komponenta prvog standardiziranog sustava koji se pod nazivom Inflight Networking Component razvija za potrebe umrežavanja pilotske kabine. Ciscova nedavno predstavljena 3200 serija usmjerivača osmišljena je za ugradnju u mobilne sustave poput zrakoplova te udovoljava svim zahtjevima mobilnog umrežavanja i roaminga među bežičnim mrežama (izvedenog pomoću mobilnog IP protokola putem Ciscovog IOS upravljačkog softvera) te jedinstvenim specifikacijama napajanja, veličine i težine potrebnim za ugradnju sustava u zrakoplov. Ujednačavanjem IP komunikacije temeljene na standardima s neprekinutim pristupom informacijama iz pokretnih mreža, Ciscova 3200 serija usmjerivača može proširiti Lufthansine mogućnosti mrežnog povezivanja s postojećih IP mreža i aplikacija na tlu do IP mreža tijekom međukontinentalnih letova.

"U današnje doba poslovni ljudi žele ostati u vezi sa svojim uredom i klijentima čak i kada su u pokretu", izjavio je Andreas Dohmen, potpredsjednik i glavni menadžer njemačke podružnice Cisco Systemsa. "Lufthansa i Cisco zajedničkim naporima pronalaze rješenja koja će mobilni pristup Internetu učiniti pristupačnim poput mobilne telefonije."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara