Luksemburg: Počeo sastanak Del Ponte -Juncker

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte sastala se u petak poslije podne s premijerom i ministrom vanjskih poslova Luxembourga, koji predsjedava Europskom unijom, Jeanom Claudeom Junckerom i Jeanom Asselbornom, kako bi ih obavijestila o suradnji zemalja zapadnog Balkana s Haškim sudom ICTY, a prije svega o suradnji Hrvatske koja 17. ožujka treba početi pristupne pregovore s Unijom. L

Na sastanku koji se održavan u sjedištu Vlade, u palači Bourgogne, tužiteljica će luksemburškom predsjedniku EU-a iznijeti ocjenu o tome postoji li ili ne potpuna suradnja Hrvatske s ICTY-jem, što je preduvjet da pristupni pregovori počnu u zakazano vrijeme. Del Ponte je na prošlotjednim sastancima EU u Bruxellesu iznijela stajalište da puna suradnja Hrvatske znači uhićenje i prebacivanje u Haag generala Ante Gotovine, što je u međuvremenu prihvatila većina od 25 članica Unije pa se očekuje da će na sastanku u Luksemburgu tužiteljica zadržati isto stajalište.

Luksemburško predsjedništvo EU ugradit će ocjenu Del Ponte u izvješće o suradnji Hrvatske s Haškim sudom koje će podnijeti Vijeću ministara EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće do 16. ožujka treba odlučiti o pristupu pregovorima s Hrvatskom, a već 21. veljače na dnevnom redu Vijeća moglo bi se naći usvajanje pregovaračkog okvira za Hrvatsku. Nakon današnjeeg sastanka koji bi trebao trajati oko sat vremena, Del Ponte i Juncker održat će zajedničku konferenciju za novinare.

(Hina) xdhai ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara