M. Rožić: Zagrebačke vlasti godinama podmetale građanima u vezi s PUTO-om

M. Rožić: Zagrebačke vlasti godinama podmetale građanima u vezi s PUTO-om
MIROSLAV Rožić u ime Kluba zastupnika Hrvatske stranke prava i Hrvatske kršćanskodemokratske unije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini optužio je danas gradske vlasti da su godinama podmetale Zagrepčanima govoreći da spalionica PUTO, u kojoj je u kolovozu ove godine izbio požar, radi u skladu s ekološkim normama.

Spalionica je zamišljena kao pokretni uređaj za termičku obradbu i trebala je služiti samo za prihvat opasnog otpada s odlagališta na Jakuševcu, ali izvješća govore da su ondje spaljivane opasne tvari iz zemlje i inozemstva, ustvrdio je Rožić na današnjoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da je emisija opasnih plinova iz PUTO-a bila i do 13 puta veća od dopuštene zbog čega je spalionica nakon požara odlukom Ministarstva zaštite okoliša i zatvorena. Ni gotovo pet mjeseci nakon požara nema cjelovita popisa otrovnih tvari koje su u njoj spaljivane, rekao je, optuživši bivšu i sadašnju gradsku vlast za spregu s tzv. ekomafijom koja je zbog materijalnog interesa tolerirala spalionicu u kojoj je bez nadzora spaljivan i uvezeni opasni otpad.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rožić je optužio i Ministarstvo zaštite okoliša, koje je, tvrdi , također toleriralo takav rad spalionice, iako je za opasni otpad mjerodavno to ministarstvo. Naveo je da je spaljivanje takva otpada u inozemstvu višestruko skuplje nego je bilo u PUTO-u, a poznato je, naglasio je, da je ´zbrinjavanje opasnog otpada najunosniji ´biznis´ nakon trgovine drogom.

Istaknuo je da u Zagrebu i Hrvatskoj još nije izrađen popis proizvođača opasnog otpada i u kojim količinama, a iz tog popisa moglo bi se jasno zaključiti treba li Zagrebu spalionica ili ne. Rožić drži da bi o daljnjem radu PUTO-a u Zagrebu trebalo raspisati referendum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara